Ministarstvo obrazovanja USK: Održan sastanak sa pedagozima, psiholozima i socijalnim radnicima

sastanak
redstavnici Ministarstva obrazovanja organizirali su danas sastanak sa pedagozima, psiholozima, socijalnim radnicima, članovima Vijeća roditelja u školama, a sve sa ciljem kako bi svi zajedno na adekvatan način odgovorili na krizne situacije poput nedavnih nemili događaja u Srbiji koje su se reflektirale i na učenike i škole u našoj državi. Tragedija u susjednoj državi dokaz je da se mora više raditi sa djecom ali i sa roditeljima i nastavnicima i to kroz angažiranje stručnih osoba koje će kroz urađene planove edukacije i saradnju svih nadležnih pružiti potrebnu podršku školama. U rad Tima stručnjaka koje je organiziralo ministarstvo, uključen je i slučaj nestalog učenika bihaćke Medicinske škole…

 

 I danas je nastavljena  potraga za učenikom bihaćke srednje škole, koji je nestao u petak, 26.maja u ranim jutarnjim satima na Bakšaiškom mostu. Javnost je u šoku, prije svega porodica ali i prijatelji i nastavnici nestalog Ismara Mahmutovića. Dok se ispituju mogući tragovi što se desilo, Ministarstvo obrazovanja angažiralo je tim stručnjaka na pružanju psihološke podrške učenicima i uposlenicima škole. Kako oni smatraju, potreban je angažman stručnjaka na polju strateški važne primarne prevencije a posebno u radu sa djecom.

Slučaj nestalog učenika posljednji je u nizu nemilih događaja koji su šokirali javnost, nakon tragedije u Srbiji gdje je učenik ubio devet svojih vršnjaka a samo dan kasnije još jedan masakr sa više ubijenih desio se u Mladenovcu. Ministar obrazovanja kaže, privodi se kraju školska godina koja je bila teška, posebno zadnjih  mjeseci. Tragedija u Srbiji reflektirala se i na stanje u pojedinim školama u našoj državi a najteži slučaj zabilježen je u Ekonomskoj školi u Bihaću. Ministarstvo i nadležna sigurnosna tijela su reagovala i spriječile se dalje ozbiljnije posljedice. Sada je najvažnije da učenici i nastavnici odu na zasluženi odmor, a od septembra najavljuje redovne stručne edukacije o psihološkoj podršci školama kao i zapošljavanje većeg broja školskih psihologa.