Ministarstvo pravde BiH traži ukidanje epidemioloških mjera za ulazak u BiH

asdf

Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine dostavilo je incijativu za ukidanje posebnih mjera za ulazak stranaca u BiH, koje je Vijeće ministara BiH na prijedlog Ministarstva sigurnosti BiH donijelo u proteklom periodu u cilju poduzimanja mjera u borbi protiv daljeg širenja koronavirusa.

S obzirom na to da je trenutna epidemiološka slika u Bosni Hercegovini već duži vremenski period povoljna, a vodeći se službenim informacijama Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine i Javne zdravstvene ustanove RS-a, Ministarstvo je uputilo prijedlog Ministarstvu sigurnosti BiH na daljne postupanje.

Nadalje, ministar pravde Josip Grubeša je istaknuo da ovaj prijedlog ne znači završetak pandemije koronavirusa, niti da građani ne trebaju voditi računa o svom zdravlju u skladu s preporukama nadležnih tijela, saopćeno je iz Ministarstva pravde BiH.

Ministarstvo pravde BiH na ovaj način, kako se navodi u saopćenju, uputilo je Incijativu kako bi Vijeće ministara BiH stavilo van snage "Odluku o propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca u BiH".