Ministarstvo sigurnosti BiH ne zna ko je i zbog čega izdao naredbu da se migranti zaustave

Konvoj s migrantima koji je jutros iz Sarajeva krenuo ka Izbjegličkom centru Salakovac zaustavljen je na području Konjica jer je MUP HNK dobio naredbu da se izbjeglice vrate na područje Kantona Sarajevo.

Kako saznajemo, Ministarstvo sigurnosti BiH nije dobilo nikakvu najavu da bi se ovakvo nešto moglo desiti i nema informaciju ko je i zbog čega izdao naredbu da se izbjeglice zaustave.

"Dobili smo informaciju da je zaustavljen konvoj od pet autobusa koji je prevozio 269 osoba koje su bile smještene u parku prekoputa Vijećnice. Pokušavamo riješiti ovu situaciju, za sada nemamo namjeru da ih vraćamo nazad. Iznenađeni smo jer nije bilo najave da će se ovo desiti. Malo je nelogično da neko s lokalnog nivoa zabranjuje da se neko preveze državnim cestama i smjesti u državni objekt. Zvanično nemamo nikakvu infomraciju zašto je to urađeno, provjeravamo i nadamo se da će ovaj problem biti riješen tokom dana", kazali su nam iz Ministarstva sigurnosti. 

Podsjetimo, migranti i izbjeglice koji su proteklih dana boravili u Sarajevu u parku u blizini Vijećnice odlukom državnih struktura jutros su trebali biti prebačeni u Salakovac. Oni su autobusima nešto prije osam sati krenuli u pravcu Mostara, a u 8:30 sati su napustili područje Kantona Sarajevo.

Ostaje nejasno šta se u međuvremenu dogodilo.

Jedan od ministara u Vladi HNK za naš portal je rekao da vlada tog kantona nije zasjedala i da može biti riječ samo o nečijoj jednostranoj odluci.