Ministri vanjskih poslova G7 poslali jasnu poruku: Nećemo tolerirati secesionističku politiku RS

.
Pozivamo sve stranke u zemlji da osiguraju održavanje općih izbora kako je predviđeno u oktobru, navedeno je u izjavi

 

Ministri vanjskih poslova G7, u koju spadaju SAD, UK, Kanada, Francuska, Njemačka, Italija i Japan, te visoki predstavnik EU sastali su se danas, kako su naveli, u bitno promijenjenom strateškom i sigurnosnom okruženju.

- Ruski agresivni rat protiv Ukrajine prijelomni je trenutak za 21. stoljeće i nosi dramatične posljedice daleko izvan Evrope - navedeno je u zajedničkoj izjavi ministara vanjskih poslova G7.

S posebnim naglaskom su se dotakli situacije iz BiH. Poslali su jasnu poruku: "Nećemo tolerirati secesionističku politiku RS, koja ugrožava budućnost Bosne i Hercegovine".

- Pozdravljamo usklađivanje Bosne i Hercegovine s restriktivnim mjerama EU prema Rusiji i jednostrano usklađivanje Kosova s ​​tim mjerama. Moramo nastaviti pomagati zapadnom Balkanu da smanji svoju ovisnost o ruskim ugljikovodici i ranjivost na ekonomsku prisilu.

OBJAVU POGLEDAJTE OVDJE.

Zabrinuti smo zbog produbljivanja političke krize u Bosni i Hercegovini i osuđujemo svaki pokušaj podrivanja jedinstva, suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje. Nećemo tolerirati secesionističku politiku Republike Srpske, koja ugrožava budućnost Bosne i Hercegovine i stabilnost u regiji. 

Pozivamo na povratak na punu funkcionalnost institucija na svim razinama kako bi se u potpunosti nastavilo s radom, ostavljajući po strani retoriku koja izaziva podjele i zapaljivanja i izbjegavajući svaki čin koji bi mogao destabilizirati Bosnu i Hercegovinu. 

Pozivamo sve stranke u zemlji da osiguraju održavanje općih izbora kako je predviđeno u oktobru. U potpunosti podržavamo mandat visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt). U potpunosti podržavamo izvršni mandat operacije EUFOR ALTHEA za održavanje sigurnog i sigurnog okruženja u zemlji - naveli su u zajedničkoj izjavi ministri vanjskih poslova G7.

FOTO: G7

Izvor: