“Miriše na rat”: Opozicija sprema nove proteste, a Maduro mobilizaciju snaga

Lider venecuelanske opozicije koji se proglasio privremenim šefom te države Juan Guaido pozvao je pristalice da u srijedu i četvrtak ponovo izađu na ulice i traže odlazak izabranog predsjednika Nicolasa Madura.

Ujedno i lider venecuelanskog parlamenta Guaido obratio se javnosti posredstvom Twittera i poručio da protestima želi pozvati oružane snage Venecuele da stanu na stranu naroda te zatražiti odobrenje za ulazak humanitarne pomoći u tu latinoameričku zemlju, prenosi Anadolija.

On je također poručio da će u subotu biti organizirani masovni protesti širom zemlje sa zahtjevom za održavanje pravednih i transparentnih izbora.

Guaido je pozvao visoku komesarku Ujedinjenih nacija za ljudska prava Michelle Bachelet da posjeti Venecuelu.

Uporedo s tim, opozicione grupe su dijelile vojnicima nacrt zakona kojim će biti amnestirani za dosadašnju podršku Maduru u slučaju da stanu na stranu opozicije.

S druge strane, izabrani predsjednik Venecuele Nicolas Maduro pozvao je oružane snage da očuvaju jedinstvo i disciplinu u odbrani poretka i suvereniteta te zemlje.

Maduro je posjetio vojnu komandu u Carabobu i u obraćanju vojnicima poručio da je važno da ostanu privrženi domovini i ustavu, uprkos pokušajima da se napravi razdor među njima.

– Venecuela se sprema za najveću vojnu mobilizaciju u historiji. U pripravnosti ćemo očuvati sve naše vojne resurse i nikome nećemo dozvoliti da takne naše nebo i tlo – poručio je Maduro.