Mislite da bi Jugoslavija bila jaka? Pogledajte kako bi izgledala reprezentacija Austro-Ugarske monarhije! (FOTO)

Home

Mislite da bi Jugoslavija bila jaka? Pogledajte kako bi izgledala reprezentacija Austro-Ugarske monarhije! (FOTO)


"Slobodna Bosna" je odlučila otići u prošlost, više od stotinu godina, pa umjesto reprezentacije Jugoslavije sastavili su reprezentaciju Austro-Ugarske monarhije. A za ovu silu bi većina drugih svjetskih ekipa bila "mačiji kašalj".

Nakon poraza od Belgije i još jednih neuspješnih kvalifikacija, BiH se i zvanično oprostila od mogućnosti da nastupi na Svjetskom prvenstvu 2018. godine u Rusiji. Tako će i nakon dvije i po decenije igranja fudbala kao nezavisna država, Bosni i Hercegovini ostati uknjižen samo jedan nastup na velikim takmičenjima, onaj na Mundijalu u Brazilu 2014. kada je ispala u grupnoj fazi.

Zbog ove činjenice, ali i neuspjeha drugih država s prostora Zapadnog Balkana, svjedoci smo svojevrsne sportske jugonostalgije, koja u stopu prati i onu sveprisutnu općedruštvenu, pa su pitanja tipa "Kako bi danas izgledala reprezentacije Jugoslavije" česta su tema ne samo u BiH, Srbiji i Hrvatskoj, nego i u svjetskim medijima.

austro-ugarska-

Kada gledamo samo imena - današnja reprezentacija Jugoslavije bila bi pretendent za evropsko i svjetsko zlato - u to nema sumnje.

No, Slobodna Bosna je odlučila otići i korak dalje... U prošlost, više od stotinu godina, pa umjesto reprezentacije Jugoslavije sastavili su reprezentaciju Austro-Ugarske monarhije. A za ovu silu bi većina drugih svjetskih ekipa bila mačiji kašalj. Usput, SB napominje da su uvrstili u sastav samo one Poljske igrače koji potiču iz gradova i naselja u južnoj Poljskoj, koja je prije Prvog svjetskog rata bila dio Monarhije, pa se nemojte iznenaditi što u sastavu nema sjajnog Roberta Lewandowskog koji je rođen u Varšavi, tada dijelu Ruskog carstva.

lineup_

 

(Izvor: Slobodna Bosna)

Objavio: Tue, 10/10/2017 - 08:30

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top