Misteriozna smrt: Mladića s takvim poteškoćama nisu smjeli staviti s ubicama (FOTO)

Mladić (18) koji je nakon tri sedmice nakon što je iz splitskog zatvora u komi dovezen u bolnicu u kojoj je prošle sedmice preminuo priznao je na sudu da je potpalio nekoliko požara te je nepravomoćno 1. aprila osuđen na osam mjeseci zatvora.

On se tokom boravka u istražnom zatvoru na splitskim Bilicama noćima tresao u strahu od okruženja u kojem je bio. Mladiću je dijagnosticiran teži invaliditet, a tri puta je odvođen u zatvorsku bolnicu u Zagrebu zbog suicidalnih misli, prensi Avaz.ba.

Još mu je kao djetetu dijagnosticirana bolest piromanije. U svom priznanju je rekao da ga uzbuđuje sva strka i panika kod požara, vatre, vatrogasne sirene. Bio je i na psihijatriji, ali nije proglašen neuračunljivim već bitno smanjeno uračunljiv.

S takvim stanjem završio je u zatvoru s kriminalcima, a u ćeliji je bio s nepravomoćno osuđenim za ubistvo.

U ćeliji s nepravomoćno osuđenim za ubistvo

Poslije toga ostao je u istražnom zatvoru zbog opasnosti od ponavljanja djela. Za sada nije utvrđeno kako je i gdje zadobio povrede abdomena od čijih posljedica je preminuo.

Mladić je u zatvoru u Bilicama bio u ćeliji s mladićem (20), koji je nepravomoćno osuđen na pet godina maloljetničkog zatvora zbog ubistvo mladića (18) u decembru 2016. na Zapadnoj obali u Splitu.

Nikad se nije žalio, bio je pod pojačanim nadzorom

Neslužbeno, njih dvojica bili su pod pojačanim nadzorom, a kad bi se mladić (18) vraćao iz šetnje, zatvorskim dvorištem posebno bi ga pretresli kako ne bi imao upaljač i unio ga u ćeliju.

Kad bi htio zapaliti cigaretu, radio je to pod strogim nadzorom pravosudnih policajaca koji su mu svaku večer davali tabletu koju mu je propisao ljekar.

Kako se nadao da će ići na liječenje na Rab ili Ugljan, jedino je spominjao kako ne želi ponovo ići u Bolnicu za osobe lišene slobode u Zagrebu, u kojoj je bio jednom.

Iz Ministarstva pravosuđa su rekli da dosad nisu utvrđene nikakve nepravilnosti.

- Zakon o izvršavanju kazne zatvora propisuje da su podaci o zatvoreniku službena i profesionalna tajna te stoga nije u mogućnosti detaljno iznositi pojedinačne slučajeve, niti davati podatke o njima. Centralni ured Uprave za zatvorski sistem Ministarstva pravosuđa kontinuirano vodi brigu o zakonitom postupanju sa zatvorenicima. Isto se odnosi i na navedeni slučaj istražnog zatvorenika u kojem se poduzimaju potrebne mjere i radnje, u skladu opisa rada i ovlaštenjima ureda Uprave za zatvorski sistem Ministarstva pravosuđa, te do sada nisu utvrđene nepravilnosti u radu državnih službenika Zatvora u Splitu - kažu u Ministarstvu.

Advokat preminulog tvrdi da je došlo do pogrešnih postupanja svih učesnika u postupku.

- Nisam ga branio u tom slučaju, no mogu reći da se okrivljeni, danas pokojni mladić, nije tretirao u skladu sa zahtjevima te medicinskoj dokumentaciji - kazao je splitski advokat Vinko Ljubičić.

Napadi, silovanja, palež u ćeliji

A u zatvorskom sistemu incidenata ne nedostaje. Pored stalnih napada na pravosudne policajce koji se u pravilu ne sankcioniraju zatvorenici napadaju jedni druge, pale ćelije i siluju.

Sredinom jula u Bolnici za osobe lišene slobode (BOLS), ustanova nije prošla posebnu kategorizaciju i više nije bolnica već se samo tako zove, dvojica su brutalno pretukli pacijenta (48), koji je čekao upućivanje na obvezno psihijatrijsko liječenje, te umalo ostao bez oka.

Isti muškarac bio je napadnut desetak dana prije toga. Često se tuku, ali bez težih posljedica zbog čega to ostaje ispod policijskog radara. Pravosudni policajci dijele lijekove pritvorenicima i zatvorenicima što može dovesti do ugrožavanja sigurnosti u zatvorima.

Stradaju uvijek oni na dnu piramide

U BOLS-u je u proljeće prijavljeni slučaj silovanja mladića. Žrtva i silovatelj, inače njegov vršnjak, bili su smješteni u sobu s još nekoliko zatvorenika. Zagrebačka policija tad je kazala kako je prijavu zaprimila 17. februara, te kako su proveli kriminalističko istraživanje te protiv osumnjičenika podnijeli krivičnu prijavu.

Građani su u pravilu o stanju u zatvorima upitaju kad se dogode strašne stvari. Damir Šišaković je 2016. pobjegao iz zatvora u Sisku kojem je služio kaznu od godinu zbog razbojništva u kladionici u Karlovcu iz 2014., te se uputio na Krk.

Tamo je zaskočio maloljetnicu i, prijeteći joj nožem, nad njom bludničio. Sve je šokirao slučaj zatvorenika Bojana Bešića, koji je izgorio u pulskom zatvoru 16. novembra 2015. godine, nakon što je sam zapalio samicu.