Misteriozne kamene kugle na lokalitetu Zborišta u Velikoj Kladuši (FOTO)

Kamene kugle
Kamene kugle gotovo savršenog oblika koje se nalaze na širem lokalitetu Zborišta, sela u velikokladuškoj općini, na padinama planine Grljevac niti jedna institucija vlasti nije pokazala interes.

 

Šefik Sadiković, predsjednik Planinarskog društva „Velika Kladuša“, ističući kako je u proteklom periodu uložio dosta truda i energije kako bi afirmisao ovaj neobični lokalitet. Pokušao je svojim radom prikazati ovaj lokalitet kao interesantnu turističku destinaciju. Navedeni lokalitet je ucrtan u planinarske mape i planinari tu dovode svoje prijatelje iz zemlje i inostranstva koji su oduševljeni prizorima.

Na ovom lokalitetu se nalazi desetak kamnih kugli različitih veličina, a smatra se da ih vjerovatno ima vise. One koje su otkrivene vide se zahvaljujući potoku koji tuda protiče.

Najveći primjerci teže i po nekoliko stotina kilograma. Vidjeli su se njihovi dijelovi, ali se otklanjanjem zemljišta one vide u potpunosti.

Sadiković je u vlastitim angažovanjem doveo prije nekoliko godina stručnjake s Rudarsko geološkog fakulteta iz Tuzle, koji su uzeli uzorke i odnijeli ih na analizu. Prema njihovim riječima, radi se o prirodnom fenomenu koji datira od prije 200 miliona godina i u vezi je s vulkanskim erupcijama i naglim hlađenjem. Radi se u stvari o manganu koji je tri puta teži od običnog kamena.

Sadiković govori o tome kako su u prošlosti kugle manje težine mještani donosili kućama, pa čak i ugrađivali u stambene i druge objekte. Misteriozne kamene kugle vijekovima raspaljuju maštu naroda ovog kraja, pa o njima postoje mnogobrojne legende, priče i predanja. Postoje i teorije, po kojima se radi o meteoritima koji su nekada davno pali na zemlji ili su djelo neke drevne i nepoznate civilizacije. Međutim, površina kugli je glatka i savršeno ispolirana, te je teško pretpostaviti kako bi one mogle biti djelo ljudi koji su raspolagali primitivnim oruđima. Slične kugle se mogu pronaći i u nekim drugim dijelovima Unsko sanskog kantona, a najmnogobrojnije su u okolini Starog Majdana, nadomak Sanskog Mosta.