Mitinzi podrške Atifu Dudakoviću i u Zenici, Tuzli i Mostaru

Skupovi podrške Atifu Dudakoviću i ostalima, koji su uhapšeni u petak u velikoj akciji SIPA-e, održani su danas u Zenici, Tuzli i Mostaru.

Pred o 20-ak okupljenih u Zenici govorio je predstavnik biračkih organizacija Alija Redžić koji je kazao da SIPA i Tužilaštvo vrše pritisak i nasilje.

"Već 11 godina se vodi istraga protiv Dudakovića i saradnika, ali na sve pozive su se uredno odazvali, a na kraju nas ponižavaju hapšenjima. Nadamo se da će pravda pobijediti i sigurni smo da je 5. korpus ponos Krajine i Bosne i Hercegovine", izjavio je Redžić.

Okupljeni su i na spomen-obilježje položili cvijeće za poginule borce i civile Zenice. Skup je trajao nekoliko minuta, a intonirana je i himna BiH.
 

Mostar: "Naših generala nema u bjekstvu, mi nismo činili zločine"

U organizaciji Koordinacije boračkih udruženja HNK veća grupa građana okupila se danas u podne na Musali da iskaže podršku optuženom generalu Atifu Dudakoviću.

Arif Fazlić, predsjednik Saveza ratnih invalida HNK kazao nam kako je nelogično kako sve cijeli proces odvija kad se zna da je general Dudaković stalno dostupan sudu i tužilaštvu, da je njegovo hapšenje bio šok za sve.

"Sam čin puštanja generala Dudakovića da se brani sa slobode govori da nema dovoljno dokaza protiv njega. Postoje politike koje žele ovdje da nas izjednače, to su politke koje ne poštuju presude Haškog suda, a vi znate ko slavi ljude koji se vraćaju iz Haga, ko ih dočekuje i ko ih nagrađuje, često i one koji su osuđeni za genocid", kazao je Fazlić.

Javno je poručeno da se treba boriti protiv politika koje izjednačavaju borce Armije RBiH s borcima koji su činili zločine, palili sela... Fazlić je istakao kako se prva masovna grobnica desila upravo u Mostaru, u Uborku 1992. godine, gdje su stradali građani Mostara, a počinioci još nisu kažnjeni.

"Podrška generalu, podrška borcima Armije, tu smo, borit ćemo se za njih. Poštujemo institucije države, ali pružamo i pravnu podršku našim suborcima da dokažu svoju nevinost. Činjenica je da naših generala nema u bjekstvu, mi smo tu, nemamo druge države. Pojedinačnih zločina je bilo na svim stranama", kazao je Fazlić.

Esad Kosić, predsjednik Skupštine Udruženja Zlatnih ljiljana HNK kazao je da želi ovom prilikom poslati poruku podrške i želju za istinom.

"Znamo svi da je naša borba bila čestita. Naši generali ne bježe i uvijek su dostupni pravosuđu. Oni nemaju rezervnu domovinu, imaju samo ovu i nemaju mogućnost da ih neko drugi pomaže i skriva", kazao je Kosić.

Kosić je kazao kako kod nas nije bio građanski rat, da je to dokazano u Hagu, ali da je u već odavno u toku opasan proces izjednačavanja žrtava i agresora.

"Svi znamo za Srebrenicu, ali istočnu Hercegovinu niko ne spominje. Nevesinje je bilo drugo najveće naše stratište, za jedan procenat manje nego Srebrenica, kad se pogledaju procenti. To niko ne spominje i niko nije sankcionisan", kazao je Kosić.

64


 

Miting podrške u Tuzli: Atif Dudaković i njegovi saborci su bili i ostali heroji

U organizaciji Koordinacije boračkih saveza Tuzlanskog kantona danas je na Trgu žrtava Srebrenice u Tuzli upiličen miting podrške Atifu Dudakoviću, bivšem komandantu Armije Republike BiH.

Mitingu podrške prisustvovalo je više od 150 građana, a tom prilikom je poručeno da se na ovakav način iskazuje podrška Atifu Dudakoviću te ostalim, kako su ih nazvali, herojima koji su skupa s njim uhapšeni prije nekoliko dana. Kako je poručeno, Dudaković i ostali uhapšeni bili su i ostat će heroji BiH.

"Na onakav način se više ne smiju hapsiti pripadnici Armije Republike BiH. Znamo da će se svi časni pripadnici Armije Republike BiH svakom policajcu u državi, a posebno sudovima odazvati na poziv i odgovoriti im na pitanja. Ukoliko se ovakve stvari budu i dalje dešavale, doći ćemo svi pred to tužilaštvo i kazati da se oni ne mogu hapsiti kao najveći kriminalci u svijetu. To su heroji BiH i ljudi koji zaslužuju da im se ustane i stane mirno", rekao je Fahrudin Hasanović, predsjednik Koordinacije boračkih saveza Tuzlanskog kantona.

Ratni komandant Četvrte muslimanske slavne brigade Nezim Halilović posljednjih nekoliko mjeseci se intenzivno družio s Dudakovićem. Kako je kazao, hapšenje na jedan gnusan način veoma ga je potreslo.

"Siguran sam da bi se naš proslavljeni komandant bio spreman u svakom trenutku odazvati na poziv Tužilaštva BiH. Nadam se da će ovaj proces biti u skladu s međunarodnim normama, odnosno da će nadležno tužilaštvo i sud dokazati da je naš general nevin. U BiH se zna ko je bio agresor, a ko žrtva. General Dudaković i njegovi saoborci su bili i ostali heroji naše domovine", naglasio je Halilović.

Današnjem skupu podrške prisustvovao je i Edin Hadžimuhamedović predsjednik Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja Tuzlanskog kantona koji je tom prilikom rekao da su svi članovi ovog udruženja uvjereni u Dudakovićevu nevinost.

"Frapirani smo načinom hapšenja našeg generala i osuđujemo takav čin. Svi smo mi dostupni pravosudnim institucijama u BiH. Nalazimo se kod svojih kuća i uvijek ćemo se odazvati na poziv. Svim časnim pripadnicima Armije Republike BiH pružat ćemo podršku u ostvarivanju njihovih prava", naglasio je Halilović.

Premijer TK Jakub Suljkanović tokom današnjeg skupa u Tuzli je rekao da vjeruje kako će pravosudne institucije BiH odraditi korektno svoj posao u ovom slučaju.

"Vjerujemo u rad pravosuđa BiH i cijenim da će general Dudaković i njegovi saborci dokazati svoju nevinost i svoj častan vojnički i komandantski put u odbrani BiH od agresije u periodu od 1992. do 1995. godine", poručio je Suljkanović.

Posjećamo, Dudaković i još 12 osoba lišeni su slobode u policijskoj akciji provedenoj u petak na području Sarajeva, Bihaća, Sanskog Mosta, Ključa, Velike Kladuše i Cazina. Kako je ranije saopćilo Tužilaštvo BiH, oni su osumnjičeni za ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz 1994. i 1995. godine.

Dva dana kasnije, nakon što je Sud BiH odredio mjere zabrane osumnjičenima u predmetu "Atif Dudaković i drugi", oni su u poslijepodnevnim satima jučer pušteni na slobodu.