Mještani Blažuja: Migranti nas tjeraju s kućnih pragova

imigranti
Po cijelu noć hodaju kroz naše avlije, lome i uništavaju, kaže Taib Kovačević

 

Razmišljao sam da prodam kuću i da selim odavde. Ovo je nepodnošljivo. Kaže ovo za „Dnevni avaz“ Taib Kovačević, mještanin Blažuja čija se kuća nalazi stotinjak metara od prihvatnog centra za migrante u ovom naselju.

Ono što kaže Taib, misli i većina njegovih komšija. Od decembra prošle godine, kada su migranti s Vučjaka kod Bihaća prebačeni u Blažuj, oni nemaju mira. Njihov život se drastično promijenio.  

Pijani se tuku

- Oni po cijelu noć hodaju kroz naše avlije. Lome, uništavaju. Budu i pijani pa se tuku. Ovo više nije normalno - pojašnjava Kovačević.  

U kuću Zije Kovačevića su nekoliko puta provaljivali.  

I šta da sam ja bio tu? Sigurno je da bih branio svoju imovinu i porodicu. I treba da padne mrtva glava zbog nečije nebrige. Onaj ko ih je doveo ovdje treba i da brine o njima. Bojimo se za svoju djecu. Sve ono što je prije bilo normalno, sada nam je postao izazov, pa čak i odlazak do trgovine - dodaje Zijo Kovačević.  

S druge strane kampa u Blažuju ne postoji ograda. Tako migranti nekontrolirano mogu izlaziti u svaka doba. Ali i ulaziti. U vrijeme našeg boravka u Blažuju u kamp je pristigla grupa od pedesetak migranata. Niko ih nije popisao niti registrirao da su ušli u prihvatni centar. 

- To se konstantno događa. Policija je ispred kampa, ali oni se brinu samo za javni red i mir na kapiji. A to što migranti hodaju po naselju kako im volja, to nikoga nije briga - kažu naši sagovornici.

Ograda i voćke Irfana Brajine su u potpunosti polomljene i uništene.  

- Vidio sam da u Bihaću ljudima pale kuće, pljačkaju, kradu. Ko će to ovom narodu nadoknaditi? Neće niko. Neko želi napraviti situaciju da mi uzmemo pravdu u svoje ruke i da se mi s njima obračunavamo - odlučan je Brajina.

Nude smještaj

Problem im prave i komšije koje migrantima izdaju sobe u svojim kućama.  

- U komšiluku imamo jednog koji je mimo nas. Njemu migranti ne smetaju. On od njih zarađuje velike novce i nije ga briga što mi ispaštamo - dodaju stanovnici Blažuja.  

Van Der Overart: Broj migranata se mijenja

Piter Van Der Overart (Peter Auweraert) za „Avaz“ kaže da je trenutni broj migranata u BiH oko 7.000.  

- Ali broj se mijenja. U centrima je uvijek oko 5.200, a ostali spavaju vani. U narednom periodu ne očekujemo puno veći broj dolazaka sedmično nego što je to sada slučaj - kazao je Overart.