Mještani Blažuja protestovali: Migranti nas napadaju i kradu, previše ih je tu i niko ne reaguje

cy
U Blažuju su mještani i danas održali protest zbog situacije sa migrantima u ovom naselju. S obzirom na to da, kako kažu, nisu sigurni, protive se proširivanju bilo kakvih kapaciteta za smještaj migranata.

 

Planirano je da u kasarnoj Blažuj bude smješteno otprilike 350 migranata, međutim tamo je trenutno nekoliko hiljada njih, a prema riječima mještana njih je od četiri do šest hiljada.

Oni navode i da se u blizini postojećeg kampa gradi još smještajnog kapaciteta čemu se izričito protive.

"Iznad kasarne im prave drugi kamp bez ikakvog pitanja građana, doneseno je 30 kontejnera, grade dvije zgrade", tvrdi Belma Ćustović koja živi u neposrednoj blizini kasarne.

Još jedan od mještana Mladen Ćurak kaže da su zbog samovolje migranata građani potpuno blokirani, te da oni koji nemaju automobile ne izlaze uopšte.

Prema njihovim riječima, migranti prave probleme - kradu, napadaju i otimaju.

"Dešavaju se napadi na djevojke, ali i na mušku populaciju na ove mlađe. Otimaju patike, pare, telefone. Hodaju i po noći kada je policijski sat. Pljačkaju, obijaju, tri puta sam ih zatekao", priča Mladen dok Belma dodaje da su njoj ukrali telefon te da joj svakodnevno kradu drva ispred kuće.

O ovim problemima su pisali mjesnoj zajednici, općini, ministarstvu sigurnosti, međutim niko osim medija, kažu, ne reaguje na njihove apele i peticije.

Ranije su tražili pojačane policijske kontrole u kampu, međutim Belma kaže da ima mnogo izlaza/ulaza u kamp koje policija uopšte ne može iskontrolisati.