Mještani Donje Koprivne oživjeli stari mlin Novak

- „Inspirisan žuborom potoka kraj vodenice stare želim da prenesem pohvalu za mlade jer stari dobro znaju da ih u teška vremena mlin ne zaboravi“, na početku našeg razgovora istakao je naš sagovornik, Bešir Bajramović, mještanin Donje Koprivne, koji nam je ispričao nešto o aktuelnom projektu u ovoj cazinskoj mjesnoj zajednici. Riječ je o vraćanju u rad starog mlina Novak.

Naime, ovih dana otpočela je ideja pokretanja starog mlina Novak u naselju Suljići, Donja Koprivna, koju je pokrenuo Suljić (Asim) Fadil zajedno sa mještanima i nekadašnjim redovnicima ovog mlina kako bi se stvorili tehnički uslovi za pokretanje mlina.

Angažovana je radna mašina, očišćeno staro korito i usmjeren potok na mlin. Ostaju da se završe neke sitne stvari u unutrašnjosti mlina i nakon toga, na radost mještana, biće spreman za rad.

-„Ne treba zaboraviti“, istakao je Bajramović „stare graditelje, a pogotovo neimara mlina, rahmetli Agana Suljića.“

Mlin Novak je dio prošlosti, budi stare, ratne uspomene kada su mještani mljeli varćak po varćak žita i snabdijevali se brašnom. U današnja vremena to može biti odmor za dušu, spoj ugodnog sa korisnim.

Šta bilo da bilo, neka sa uspjehom završi ova priča, a naš sagovornik ističe da je veliki zaljubljenik starih vodenica i bosanskih kuća. Sudeći po stihovima koje je s nama podijelio, a koje donosimo u prilogu, i veliki zaljubljenik u književnost.

 

STARI POTOK POČINJE PONOVO DA ŽUBORI

Stari mlin  ko da progovori,

hvala onom kome ne zaboravi.

Dugo se mlin odmarao

pa je potom progovarao

Sada imamo snage nove

da pokrenemo stvari koje stoje

Ne zaboravite graditelje stare,

a graditelji novi hvala im na volji

koji mlin obnovi.

Usmjeri potok na žrvnje stare

koji su željni da rade

za ljude stare i mlade.

(Bešir Bajramović)