Mještani ilidžanskih naselja vodu izbacivali iz kuća, kritično i u Hadžićim i Pazariću

Naselja na području Kantona Sarajevo, izgrađena u dolini rijeka Bosna, Željeznica i Zujevina, zahvatile su poplave, a najveća šteta prouzrokovana je u Hadžićima, Pazarićima, Osijeku, Otesu, Bojniku i dijelovima Rajlovca i Reljeva. Pojedini mještani tih naselja su tokom noći vodu izbacivali iz svojih kuća.

Niti u jednoj od općina zahvećenih poplavama, potvrđeno je za Klix.ba, nije proglašeno stanje elementarnih nepogoda, zbog čega nema osnova da se vanredno stanje proglasi na nivou Kantona Sarajevo. Lokalnim vlastima to nije u interesu, uz ostalo i zbog toga što bi mještani mogli tražiti odštetu iz budžeta. 

Usljed poplava je najviše stradala općina Hadžići, ali i općine Novi Grad i Ilidža, naročito u dijelovima gdje su te dvije općine povezane lokalnim putevima. Općina Vogošća, odnosna naselja u dolini rijeke Bosne i lokalnih potočića u Vogošći, pretrpjela su manju štetu. Došlo je do izljevanja vode iz jednog potoka.

Direktor Kantonalne uprave civilne zaštite (KUCZ) Samir Džihić istakao je da je u Hadžićima i Pazarićima, usljed poplava, ugroženo 35 stambenih objekata.

"Blagovremenom reakcijom KUCZ-a i drugih službi spriječene su veće štete. Postavljeni su vodobrani od vreća sa pijeskom. Trenutno nema ugroženih kuća, odnosno kuća pod vodom. Još uvijek su poplavljena poljoprivredna zemljišta u tim općinama zbog otapanja snijega sa okolnih planina", kazao je Džihić.

Napomenuo je da općinske službe evidentiraju štetu zbog eventualnih nadoknada.

"Ni u jednoj općini situacija nije bila alarmantna do te mjere da se proglasi stanje elementarnih nepogoda, zbog čega ni Kanton Sarajevo nije mogao proglasiti vanredno stanje", kazao je Džihić za Klix.ba.