Mještani Jablanske u strahu zbog mogućnosti smještanja migranata u objekat BIRA-e

Mještani bihaćkog naselja Jablanska ogorčeni su izjavama predstavnika IOM-a u vezi sa pregovorima oko objekta nekadašnje tvornice razhladnih uređaja BIRA koja se nalazi u Jablanskoj ulici u blizini bezinske pumpe Čavkunović.

Naime, Međunarodna organizacija za migracije (IOM) u suradnji sa Službom za strance ubrzano radi na rješavanju pitanja smještaja migranata na području Bihaća. Đački dom je u fazi adaptacije i uređenja. Međutim i kad bude dovršen, kapaciteti neće biti dostatni, pa je potrebna još jedna lokacija, navode iz ove organizacije.

-Mogu otkriti da smo trenutno u pregovorima s vlasnikom tvornice BIRA, koja je malo izvan centra grada, da koristimo i tu lokaciju za smještaj migranata. Prednost te lokacije je u činjenici da je prostor potupno ograđen u smislu sigurnosti, pomaže nam da bolje reguliramo i kontroliramo ulaz i izlaz, a u postojeće hangare bismo smjestili uzimljene kontejnere.- kazao je Peter van Der Auweraert, šef regionalnog ureda IOM-a za Zapadni Balkan

U razgovoru sa mještanima koji žive u blizini objekta BIRA-e, a koji nisu željeli da im navodimo imena, saznajemo da je većina stanovnika ovog bihaćkog naselja ogorčena ovim "rješenjem" ljudi iz IOM-a. Mještani su u strahu zbog, kako ističu, svoje djece koja svakodnevno pješače Jablanskom dok odlaze u školu. S obzirom da je policija nedavno imala pune ruke posla oko migranata, mještani kažu da će dolazak velikog broja migranata, kojih i sad ima smještenih u privatnim kućama ovjde, u ovo naselje unijeti dodatni nemir i probleme. 

Ovo naselje dosta je propatilo tokom rata kada je bilo izloženo svakodnevnim granatiranjima srpskih agresora sa Grabeža, a kako sada stvari stoje, moglo bi se desiti da ih ljudi iz IOM-a gurnu u nova iskušenja.