Mještani Kotorskog strahuju da će “sve odletjeti u vazduh”

Šta se tačno nalazi i u kojim količinama u napuštenoj fabrici “Bioil” u Kotorskom, kod Doboja, biće utvrđeno u narednim danima, nakon što inspektor za zaštitu od požara na terenu provjeri navode mještana koji strahuju da bi mogli letjeti u vazduh u slučaju havarije na kotlovima, u kojima je, kako smatraju, heksan.

Heksan je sredstvo koje se, između ostalog, koristi kao sredstvo za ekstrakciju ulja i masti. Ako se u vazduhu nalazi između 1,1 i 7,5% heksana može doći do eksplozije.

Dušanka Makivić, portparol Inspektorata RS, kazala je da je ova institucija u utorak zaprimila predstavku mještana, te da će u saradnji sa Policijskom upravom Doboj biti dogovoren odlazak inspektora u fabriku, pišu Nezavisne novine.

“Inspektor na terenu prije svega treba da provjeri navode iz prijave”, navela je Makivićeva, te dodala da će prilikom obilaska terena biti utvrđeno da li postoji opasnost po građane i da li su sprovedene sve mjere bezbjednosti.

Fabrika ulja, koja je prije dvije godine počela s radom i koju su pokrenuli investitori iz Turske, kažu mještani, nedavno je opustjela i pod velom je tajne zašto više ne radi to postrojenje koje je zapošljavalo oko 50 radnika. Predstavnici turske kompanije “Bioil” su proizvodnju pokrenuli u zgradama bivše tvornice namještaja “Enterijer” u Kotorskom.

“Tu više nema nikoga, a naročito noću. U noćnim satima nema ni fizičkog obezbjeđenja, a u krugu fabrike je ostalo 20 tona heksana koji bi, kada bi iscurio, napravio ekološku katastrofu, a ako bi došlo do zapaljenja – mi bismo svi ovdje izgorjeli”, priča Stevica Rodić, predstavnik mještana naselja Trnovo polje 1 i 2.


 

Mještanin Pero Božanović, pokazujući rukom, kaže da je to tamo otrov.

“Nisu imali nikakvo kontrolno mjerenje, nisu imali ništa. To je bio smrad da nisi mogao stajati ispred vrata. Ja sam insistirao na mjerenju, ali niko nije dolazio… Kao, ja nisam kompetentan da u to ulazim, a kompetentan sam da trpim taj smrad”, žali se Božanović.

U krugu fabrike “Bioil” prilikom našeg boravka zatekli smo samo jednog uposlenika, za kojeg su nam doskorašnji radnici rekli da je iz Turske, ali s njim nismo uspjeli da ostvarimo komunikaciju na engleskom jeziku, niti da saznamo gdje se nalaze i kako da stupimo u kontakt sa rukovodiocima firme.

“Ja sam radio do prije pet dana. Kada kotao nije radio, bio sam tu na obezbjeđenju, dvojica mojih kolega i ja. Međutim, oko 25. juna vlasnici su nestali, pokupili se. Kada je obijen sef, poslije toga niko se više nije javio. Nama su obećavali danas-sutra biće plata, ali od maja nismo dobili nijednu. Po mojim nezvaničnim saznanjima, od februara nam nisu uplatili doprinose”, priča Goran Jović za “Nezavisne”.

Niko od radnika, kako kažu, nije dobio rješenje o prekidu radnog odnosa. Radne knjižice nisu dobili, tj. nisu im vraćene, pa ne mogu ni na biro.

Prema nezvaničnim informacijama, objekat fabrike obezbjeđuju zaštitari koje je angažovala banka koja je aktivirala hipoteku nakon što nisu izmirivane kreditne obaveze u iznosu od nekoliko miliona KM.