Mještani Sanice ponovo protestovali: Uništena je duša rijeke

.
U mjestu Sanica, nadomak Ključa, danas je ponovo održano protestno okupljanje zbog aktuelnih radova koji se izvode na istoimenoj rijeci koja protiče kroz ovo mjesto, a mještanima koji protestuju podršku su pružili i predstavnici nekoliko ekoloških udruženja iz BiH.

U mjestu Sanica, nadomak Ključa, danas je ponovo održano protestno okupljanje zbog aktuelnih radova koji se izvode na istoimenoj rijeci koja protiče kroz ovo mjesto, a mještanima koji protestuju podršku su pružili i predstavnici nekoliko ekoloških udruženja iz BiH.

Također, bila je prisutna i Sanela Klarić, zastupnica u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH, koje je u proteklom periodu pred ovim zakonodavnim tijelom problematizirala pomenute radove.

“Nažalost, ovo što sam vidjela na licu mjesta mnogo je gore nego na snimcima i fotografijama. Jednostavno, uništena je duša rijeke, a nadležne institucije koje su trebale reagirati i zaustaviti radove koji se izvode bez potrebnih dozvola nisu uradile svoj posao, prije svega federalna inspekcija. Tako su izvođači kupili dodatno vrijeme i sada posao privode kraju”, rekla je Klarićeva.

Ona je dodala kako će se tražiti odgovornost nadležnih institucija u ovome slučaju, te pohvalila aktivizam mještana koji su uspjeli alarmirati javnost o ovome problemu.

“Nadamo se da će se u nekim drugim slučajevima uspjeti odbraniti rijeke od ekocida i uništavanja”, kazala je Klarićeva.

Muhamed Kučiković, mještanin i ekološki aktivista, te jedan od organizatora protesta, tvrdi da se radovi izvode nezakonito, jer za njih nije izdata neophodna dozvola Federalnog ministarstva građenja i prostornog uređenja, o čemu su dobili potvrdu iz Ministarstva za građenje i prostorno uređenje FBiH.

Dodao je kako su sve na vrijeme prijavili Federalnoj upravi za inspekcijske poslove, ali da je izostala njihova reakcija, pa aktivisti razmišljaju i o poduzimanju pravnih radnji protiv investitora ukoliko se u svemu dokažu elementi krivičnog djela.

“Bageri dovršavaju posao, kopaju korito rijeke, uništavaju staništa riba, priobalno drveće te kompletnu floru i faunu”, kaže Kučuković.

Pomenuti građevinski radovi su započeli prije mjesec dana, a izvodi ih Agencija za vodno područje rijeke Save. Njima se, kako je istaknuto, želi regulisati dio vodotoka u dužini od jednog kilometra, te produbiti korito na mjestima gdje se Sanica za vrijeme poplava izlijevala iz korita i plavila okolna područja.

Navode kako se planirani radovi izvode u skladu sa propisanom zakonskom procedurom, te da je projekat ranije prezentovan predstavnicima lokalne zajednice i da na njega nije bilo primjedaba. Inače radovi se izvode na zahtjev mjesne zajednice Sanica, koja je preko općine Ključ kandidirala projekat zaštite od poplava višim razinama vlasti u Federaciji BiH.

Međutim, mještani tvrde da na dijelu vodotoka gdje se radi Sanica nikada nije plavila niti napuštala svoje korito.