Protesti kod Gračanice: Mještani traže pravdu za Muhameda (FOTO)

U Brijesnici Velikoj kod Gračanice danas popodne je održana protestna šetnja pod sloganom “Pravda za Hameta”. Okupljanje je organizirano putem Facebook grupe, koja je napravljena nakon što je 28-godišnji Muhamed Vehabović preminuo od teških povreda glave.

Muhamed Vehabović preminuo je u petak ujutro u svom domu u Brijesnici Velikoj. Prethodno ga je, u četvrtak oko ponoći, kući donijelo nekoliko osoba iz lokalnog kafića, a njegovom ocu i majci rekli da je pijan. Obdukcija je kasnije potvrdila da je preminuo usljed teške povrede glave.

Porodica tvrdi da su policajci i mrtvozornik tvrdili da ništa nije sporno, ali je amidža preminulog mladića insistirao da se obavi obdukcija koja je na kraju pokazala da je uzrok smrti povreda glave.

“Ima još nerazjašnjenih stvari koje moraju izaći na vidjelo i zbog toga smo organizirali ovu šetnju. Naš je cilj da se utvrdi prava istina i sve okolnosti koje su dovele do smrti Muhameda Vehabovića”, rekla je za Faktor Amela Banjić, jedna od administratorica Facebook grupe “Pravda za Muhameda” i organizatorica protestne šetnje.

2

Gračanička policija danas je Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona dostavila izvještaj, nakon istrage o smrti Muhameda Vehabovića. Uz izvještaj koji sadrži veći broj izjava svjedoka, tužilaštvu je danas predata i muška osoba koja će biti ispitana, potvrđeno je u Kantonalnom tužilaštvu za Faktor.

Nakon što analizira date iskaze i ispita uhapšenog muškarca, postupajući tužilac će donijeti odluku.