Mještani uznemireni: Mrtve ribe u Mrežnici, preživjele jedino kornjače

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove USK još utvrđuje uzroke onečišćenja potoka Mrežnica, koji protiče kroz prigradsko bihaćko naselje Klokot, zbog čega je došlo do masovnog uginuća riba.

U inspekciji kažu kako su uzorci vode poslati na analizu, te da će se tek dobijanjem njenih rezultata moći saznati nešto više o ovome slučaju. Inače, ovaj događaj je izazvao uznemirenje mještana u ovome dijelu Bihaća i oni kažu kako je sve započelo sredinom protekle sedmice kada su primjetili prve uginule ribe na površini ovog vodotoka.

Prema riječima Kasima Nadarevića, predsjednika Ekološkog udruženja „Klokot“, u gornjem toku potoka Mrežnice najprije se pojavila neprirodna zelena, da bi nedugo potom on poprimio tamno plavu boju.

"Nastao je totalni pomor živih organizama, a mrtve ribe već danima plivaju površinom. Ne postoji organizam koji je preživio ovu katastrofu sem kornjača, koje su se pokazale otpornima na ovo onečišćenje", kazao je za NN Nadarević.

Prema njegovim riječima, opasnost sada prijeti i drugim živim bićima koje su vezane za ovaj riječni tok, kao što su ptice i sitne životinje.

On je izrazio ogorčenje sporom reakcijom nadležnih iako su, kako kaže, odmah o svemu obavjestili nadležnu inspekciju.

"Trebala su im tri dana da izađu na teren i uzmu uzorke vode. Pretpostavljam kako se radi o nekim teškim metalima koji su nekako dospjeli u Mrežnicu, a potom i u rijeku Klokot koja je desna pritoka Une. Ovo je ekološka katastrofa i neko mora dati odgovor šta se dogodilo i ko je odgovoran za ovo", kaže Nadarević.

Zanimljivo je kako u blizini pomenutog potoka nema industrijskih postrojenja te se pretpostavlja kako je do onečišćenja došlo kontaminacijom podzemnih tokova ili zemljišta.