Mladi Abdulmelik iz Velike Kladuše u poduzetničkom programu Amerike

sa

Abdulmelik Pehlić iz Velike Kladuše, naš je mladi sugrađanin koji je u svijetu informacione tehnologije i start-up-a veoma uspješan. Iako tokom odrastanja nije bio posebno vezan za informatiku, kako kaže, njegov život danas je određen informacijskom tehnologijom, tačnije biznis informatikom. Ljubav prema putovanjima, upoznavanje novih država i kultura, i ideja da svojim laptopom može raditi iz bilo kojeg dijela svijeta presudili su da bude to što danas jeste. Zvanje bachelora informatike stekao je u Sarajevu, a trenutno je pri kraju magisterija na polju informatike i mendžmenta u Austriji. Živi i radi na relaciji Austrija-Velika Kladuša-Sarajevo. U Austriji radi kao projekt menadžer, u Sarajevu je uključen u start-up ekosistem BiH. Fleksibilnost informacione tehnologije omogućava mu da radi na daljinu i da putuje. Nedavno se našao i u sjedištu UN-a kao jedan od 15 bosanskohercegovačkih lidera, a u sklopu jednomjesečnog poduzetničkog programa u New Yorku koji je finansiran od strane USA ambasade i State Departmenta.

Tokom programa imao je  priliku posjetiti sjedište UN-a, Google, Columbia i Buffalo univerzitet, te upoznati američki start-up ekosistem

Edukaciju je oduvijek smatrao jako važnom. Ističe, ona je stup društva, tu se kreiraju mladi lideri

Abdulmelik i svoju budućnost veže za start-up svijet i projekte kojima želi napraviti društveno koristan uticaj u BiH 

nformacione tehnologije su sadašnjost i budućnost, i čini se da se budućnost bez njh ne može ni zamisliti. Abdulmelik i mladi poput njega su budućnost Bosne i Hercegovine i zadaća države je da stvori sve uslove da ih zadrži.