Mladi aktivisti Velike Kladuše „5 do 12“ provode aktivnost prikupljanja slatkiša i malih poklona za djecu u domu Zagrad

H

Pomoć Hitne službe Doma zdravlja zatražila su 52 pacijenta, od kojih su tri upućena na dalje liječenje. Dežurni su bili doktori Abdulah Fazlić, Adnan Kajtazović i Ahmed Riyad Dash.

Vatrogasna jedinica, prema riječima dežurnog Grahovića, nije imala poziva za izlazak na teren.

Mirna 24h bilježe i službenici PS Velika Kladuša, odnosno, nema prijavljenih krivičnih djela, narušavanja javnog reda i mira kao ni saobraćajnih nezgoda.
Isporuka električne energije je uredna, kazali su nam u Elektrodistribuciji, PJ Velika Kladuša.

Snabdijevanje domaćinstava pitkom vodom je uredno, informišu iz JKP „Vodovod i kanalizacija“.

Grupa mladih aktivista/ica Velike Kladuše „5 do 12“ provodi aktivnost prikupljanja slatkiša i malih poklona za djecu u domu Zagrad. Donacije možete donijeti danas ispred Robne kuće u Velikoj Kladuši od 10 do 14h. Ovo je spisak dječjih želja:

ZA DJEVOJČICE: slatkiši, šnalice, ukrasi za kosu, labelo, sjajila, mirisi…

ZA DJEČAKE: slatkiši, čarapice, hemijske, gumice, olovke…

 

 Prošlo je 28 godina od kada je u američkoj bazi Wright-Patterson u Dejtonu parafiran Opći okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljeno trenutno administrativno ustrojstvo naše zemlje.

Dejtonski sporazum zvanično je potpisan 14. decembra 1995. godine u Jelisejskoj palati u Parizu. Dan uspostavljanja Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH – 21. novembar entitetski je praznik i neradni dan u entitetu RS.

U martu 1996. godine glavna skupština UN-a donijela je odluku da se 21. novembar obilježava kao Svjetski dan televizije. Na taj se način obilježava slava i utjecaj televizije, te ujedno i odaje počast ulozi koju ona ima u našem svakodnevnom životu upozoravanjem na zdravstvene, socijalne, ekonomske i ostale probleme u svijetu kojima se narušava sveopći mir. Smatra se kako je odigrala veliku ulogu u prezentiranju globalnih pitanja koji utječu na ljude diljem svijeta, te pomogla širenju društvenih ideja jer televizija je jedan od najutjecajnijih medija današnjice.

Stanje na putevima i vremenski bilten:

Kolovoz je pretežno mokar ili vlažan, a upozoravamo i na učestale odrone na brojnim dionicama. Izdvajamo puteve: Jajce-Crna Rijeka, Bihać-Srbljani-Bosanska Krupa, Bugojno-Kupres i Sarajevo-Foča, kao i prevoje Rostovo (Novi Travnik-Bugojno) i Makljen (Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje). Magla i niska oblačnost smanjuju vidljivost posebno u planinskim predjelima, mjestimično na 50 do 70 metara. Savjetujemo oprezniju vožnju, prigođenu trenutnim uvjetima i stanju na putevima. Držite propisano rastojanje između vozila i izbjegavajte rizična preticanja. Na put ne krećite bez zimske opreme, koja je i zakonski obavezna.

Počela je sanacija mosta Begića i Begovića (Jablanica-Mostar), zbog čega je saobraćaj na mostu regulisan semaforima, uz naizmjenično propuštanje vozila.

Također, krenuli su i sanacioni radovi na Rostovu (Novi Travnik-Bugojno), zbog čega se svakog radnog dana od 08 do 17 sati saobraća usporeno, jednom trakom.

Sporije zbog aktuelnih radova saobraća se i na magistralnim putevima: Konjic-Jablanica (u mjestu Lendava), Bilješevo-Lašva, Semizovac-Olovo-Kladanj (na nekoliko lokacija) i Ključ-Sanski Most (na ulazu u Sanski Most, kod Vodenog parka).

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja za putnička vozila.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati oblačno vrijeme sa kišom, a na planinama sa snijegom. Dnevna temperatura od 6 do 12, na jugu zemlje do 15 °C.

Biometeorološka prognoza je loša. Pogoršanje vremena, praćeno padavinama i zahlađenjem, kod osjetljivih osoba uzrokovaće pojačane tegobe u vidu reumatskih i bolova na mjestima ozljeda, dekoncentracije, nesanice. Veći sadržaj vlage u zraku također će stvarati probleme hroničnim bolesnicima. Neophodno je posvetiti pažnju primjerenom odijevanju i zaštiti od nižih temperatura, naročito sa noćnim satima, kada će se opća slika dodatno pogoršati.