"Mladi grade mir": Članovi Crvenog križa USK-a u akciji povodom Međunarodnog dana mladih

Home

"Mladi grade mir": Članovi Crvenog križa USK-a u akciji povodom Međunarodnog dana mladih


12. august obilježava se kao Međunarodni dan mladih.

Ovogodišnja globalna poruka UN-a povodom obilježavanja ovog značajnog datuma glasi Mladi grade mir u cilju ohrabrenja mladih u sprječavanju sukoba, te borbu za inkluziju, socijalnu pravdu i održivi mir.

ck

U cilju promocije rada i aktivnosti Crvenog križa našeg kantona, mladi Crvenog križa Unsko-sanskog kantona podijelili su promotivni materijal svojim sugrađanima, postavili štandove na trgovima svojih općina/gradova kako bi informisali građane, obavili službene posjete i razgovor sa načelnicima općine/grada te gostovali na lokalnim televizijama i radio stanicama. 

ck

Odluka o obilježavanju Međunarodnog dana mladih donesena je u prošlom stoljeću, ali ne tako davne 1999. godine. Od 2000. godine do danas ovaj se dan kontinuirano obilježava, i to svake godine s drugom temom.

Ciljevi Međunarodnog dana mladih su u društvu podići svijest o mogućnostima i rizicima povezanima s migracijom mladih, omogućiti razmjenu znanja i informacija, koje proizlaze iz istraživanja o mladima i migraciji, ali i potaknuti mlade da javno raspravljaju o svojim migracijskim iskustvima ukoliko ih imaju.

12. august se svake godine oblilježava kako bi se promovisao aktivizam mladih, te prepoznali napori i akcije mladih širom svijeta, koje doprinose pozitivnim promjenama, razvoju i ekonomskoj dobiti zajednica, a i šireg društva.

 

(Cazin.NET)

Topic
Objavio: Sat, 12/08/2017 - 16:21

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top