"Mladi Srbi u Hrvatskoj da budu ponosni na svoje porijeklo i ime"

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta poručio je na kongresu stipendista Srpskog privrednog društva "Privrednik" i srpske omladine u Zagrebu da mladi Srbi treba da budu ponosni na svoje porijeklo i ime i da treba da čuvaju srpski jezik i ćirilicu.

Linta je poručio mladim Srbima da ispovjedaju pravoslavnu vjeru i okupljaju se oko Srpske pravoslavne crkve, da njeguju sjećanje na svoje stradale sunarodnike u 20. vijeku i da se međusobno poštuju i pomažu, saopšteno je iz Saveza Srba iz regiona.

U obraćanju okupljenim bivšim i sadašnjim stipendistima i gostima iz Hrvatske i regiona, Linta je rekao da je Vlada Srbije, uz podršku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, finansijski pomogla i pomaže rad "Privrednika" na čijem je čelu Nikola Lunić.

U saopštenju je navedeno da "Privrednik", koji će sljedeće godine stipendirati 56 učenika i studenata, ima veliki značaj za srpsku zajednicu u Hrvatskoj, jer podržava i pomaže mlade Srbe dodjelom stipendija za učenike i studente i na druge načine.

U drugom dijelu kongresa održana je panel diskusija na temu "Filantropija - oslonac i podsticaj mladima", gdje su o filantropiji govorili Renata Gubić iz Zadužbine "Hrvatska za djecu", Lidija Pavić - Rogošić iz ODRAZ-a, Jovo Radić iz Fondacije "Privrednik" iz Novog Sada, Marko Ignjatić iz SPD-a "Privrednik" iz Zagreba, Martina Horvat iz Zadužbine Solidarna, Siniša-Senad Musić iz Romskog fonda za obrazovanje.

Na Kongresu je učestovalo više od 150 mladih članova "Privrednika" i njegovih simpatizera i donatora, predstavnici udruženja mladih, kao i gosti, među kojima, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Vlade Hrvatske Aleksandar Tolnauer, izaslanik mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija otac Danilo LJubotina, predstavnik Srpskog narodnog vijeća Aleksandar Milošević i drugi.

Skup je održan juče u Srpskoj pravoslavnoj opštoj gimnaziji "Kantakuzina Katarina Branković" u Zagrebu