Paradoks: Mladi u RS-u ne žele BiH u EU, ali idu tamo raditi

Cilj Bosne i Hercegovine je Evropska unija - rečenica je koju svakodnevno slušamo. No, uprkos tome, jedno istraživanje među studentima dva javna univerziteta u Republici Srpskoj pokazalo je pad motiva za članstvo. Šezdesetpet posto ispitanih nisu za integracije BiH u Evropsku uniju. Istovremeno, među mladima u Banjaluci sve je popularnija kineska kultura, jezik, a priželjkuju se i investicije.

Puna je sala Fakulteta bezbijednosti. Studenti iz Banjaluke su došli slušati predavanje kineskog ambasadora. Žele znati šta im ova azijska zemlja nudi. Predstavljen im je kineski projekat “Pojas i put”.

Ambasador Ji Ping komentarisao je i rivalstvo Kine sa EU, posebno u svjetlu investicija koje radi u regionu, među kojima je najveća izgradnja Bloka 7 TE Tuzla.

"Mogu da kažem da sam zadovoljan ambijentom za ulaganja ovdje. Jeste postoji neki problemi, ali mi smo u toku konsultacija i vjerujem da ćemo to riješiti", kazao kineski ambasador.

Riješila je i Vlada RS od naredne školske godine fakultativno će se u osnovnim školama izučavati kineski jezik. Nastavni kadar biće angažovan uz pomoć Konfucijevog instituta u Pekingu.

Pored akademske, ranije je i politička javnost u Banjaluci Kini raširila ruke.

"Nesporazumi dolaze iz straha evropskih razvijenih zemalja, poput Njemačke, da će Kina sa svojom politikom da razbije EU. S druge strane, te zemlje žele kineske investicije, a kada Kina ulaže u male balkanske zemlje, onda je to problem. Interesantno je i da jedna velika ekonomska sila dolazi bez vojne pratnje, vojne moći", istakao je Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka Banjaluka.

Na banjalučkom univerzitetu funkcioniše Konfucijev institut, a česti i dragi gosti su, ističu, kineski i ruski ambasador.

Na pitanje reporterke N1 da li je moguće da Univerzitet Banjaluka ugosti ambasadora SAD-a i Njemačke, prorektor Univerziteta Goran Latinović je odgovorio:

"Ukoliko oni izraze takvu želju, da održe predavanje našim studentima, vjerujem da će njihovi zahtjevi biti razmotreni. Moramo da vidimo na koju temu bi razgovarali, šta bi bila fokus grupa. Mi ni pred kim ne zatvaramo vrata."

A na otvorena vrata Evopske unije, Bosna i Hercegovina kuca. Dugo. Stidljivo.

Na tom putu, pokazuje istraživanje među studentima u Banjaluci i Istočnom Sarajevu, Evropa je izgubila na popularnosti, čak 65% ispitanih smatra da zemlja ne treba ući u Uniju.

Ima li popularnost Kine, Rusije, ili pak neke druge zemlje veze sa padom povjerenja u EU?

"Ne bih ja rekao da je narastajući uticaj Kine u RS, umnogome doprinio padu uticaja u EU, ali svakako da je prisustvo Kine u RS sve očiglednije", kazao je Siniša Simikić, student Fakulteta političkih nauka Banjaluka.

"Treba pogledati EU i fenomen tzv. demokratskog deficita u EU, gdje iz godine u godinu izlaznost na evropskim izborima opada, pa i zainteresovnost za EU kao instituciju, zajednicu, opada", dodao je Ljubinko Jović, student istog Fakulteta.

Ipak, paradoksalno, ne opada, već raste broj mladih koji odlaze u zemlje EU, u potrazi za boljim životom. Zbog bezviznog režima koji BiH ima sa Kinom, sve je više i onih koji se u ovoj dalekoistočnoj zemlji obrazuju, ili pak rade.