Šta se događa u Americi: Mladić zamalo umro zbog elektronske cigarete i nije jedini

U 22 američke države prijavljena su 193 slučaja plućnih oboljenja kao posljedica pušenja elektronske cigarete, a predpostavlja se da su pacijenti uz uobičajeno punjenje, pušili i proizvode na bazi marihuane i razne kod kuće napravljene mješavine za pušenje.

I Aleksander Mičel (Alexander Mitchel) mislio je da ima gripu kad se jednog jutra probudio s osjećajem mučnine, bolovima u grudima i teškoćama sa disanjem.Stanje mu se iz sata u sat toliko pogoršavalo da su porodica, a onda i ljekari, bili zaprepašteni - morao je da bude spojen na aparate jer više nije mogao samostalno da diše. 

Došao na ivicu smrti

Za samo nekoliko dana Mičel se od zdravog 20-godišnjeg momka, planinara, pretvorio u osobu koju aparati održavaju na životu.

- On je od bolesnog momka u bukvalno dva dana došao na ivicu smrti. Ljekari su nam kazali da umire. Već tada sam mislio da ću morati da organizujem sahranu svom djetetu - priča za Wahington Post Aleksanderov otac, Danijel.

Aleksander je imao dvije cjevčice koje su mu stalno bile spojene na tijelo. Njegov otac objasnio je da je jedna cjevčica bila tamno crvena, a druga svjetlije crvena.

- Ljekari su objasnili da mu je trećina krvi uvijek van tijela. Objasnili su nam da će bez cjevčica umrijeti u roku od 30 sekundi i da oni tu ništa ne mogu da urade - kazao je Danijel Mitchel.

Nakon devet dana i indukovane kome, aparati su mu pomogli i uskoro je mogao da ide kući.

Nakon šest sedmica počeo je sa dužim šetnjama i hodanjem, ali pluća mu rade sa smanjenim kapacitetom za 25 odsto. Doktori ne znaju hoće li se ikada u potpunosti oporaviti.

Aleksander je iznenađen uzrokom bolesti, a elektronske cigarete je počeo da puši prije dvije godine jer je htio da ostavi klasične cigarete, prenosi Dnevni avaz.

- Reklamirali su ih kao zdraviju opciju. Uglavnom sam pušio nikotinske proizvode, ali nekoliko sam puta pušio i THC sa prijateljima. Niko od njih se nije razbolio. U junu sam kupio novi brend e-tečnosti sa ukusom breskve i mentola. Bilo je to novo pakovanje. Tečnost je imala žig na sebi, sigurno nije bila korištena - rekao je Aleksander.

Dugoročni utjecaj na ljudsko zdravlje

Spravice koje mijenjaju cigarete postale su popularne uprkos jako malom broju istraživanja o dugoročnom uticaju na ljudsko zdravlje. Elektronske cigarete su trebale da budu kratkoročna alternativa pušačima koji žele da ostave cigareta, ali je njihova upotreba sada raširena, posebno među tinejdžerima i mladim odraslim osobama.

Ljekari smatraju da su elektronske cigarete prekratko na tržištu da bi se jasno moglo istražiti njihovo djelovanje na ljudsko zdravlje.

- Nismo imali takvu istoriju sa elektronskim cigaretama da bismo mogli sa sigurnošću reći bilo kome, pa i tinejdžerima, da je to zdravo - upozorava Emili Čapman (Emily Chapman), šefica zdravstvenog tima u udruženju Djeca Minesote.