Mladunče lava pronađeno kod Subotice novi dokaz krijumčarenja divljim životinjama na Balkanu

.
Mladunče lava, staro samo nekoliko mjeseci, odvedeno je u četvrtak u zoološki vrt kod Subotice, nakon što je viđeno kako luta lokalnim putem. Ovo je, kako su prenijeli srbijanski mediji, još jedan primjer nezakonitog trgovanja divljim vrstama u Evropi.

 

Mladunče pronađeno na periferiji Subotice, grada u blizini granice sa Mađarskom, bilo je neuhranjeno i slabo, rekla je Sonja Mandić iz zoološkog vrta Palić.

Lokalni mediji prenose da je Subotičanin primijetio mladunče na putu i pozvao policiju, koja ga je potom odvela u zoološki vrt. Na snimku na društvenim mrežama vidi se kako se mladunče pojavljuje iz trave i kroči na cestu.

Prema riječima očevidaca, mladunče je bilo prijateljski nastrojeno i nije se plašilo ljudi. Na drugim snimcima i fotografijama kako miluju mladunče mogli su se vidjeti policajac i lokalni stanovnici.

Mandić je rekao da je lav u “prilično lošem stanju” i da je na liječenju i infuziji kako bi se popravilo stanje.

"Može biti star tri do šest mjeseci ili pet do šest, ali je neuhranjen i možda nerazvijen”, kazala je Mandić.

Policija još nije objavila zvanično saopćenje. Vjeruje se da je krijumčarenje divljih i rijetkih životinja široko rasprostranjeno u regionu Balkana.

Mladunče će privremeno biti smješteno u Prihvatilište za divlje životinje Zoo-vrta Palić.

Prošle godine, slučaj mladunca lava koji je pobjegao s privatnog imanja u Budvi već je upozorio na problem nezakonitog trgovanja divljim vrstama u Evropi.