Mobing u Komunalnom preduzeću "Čistoća" Cazin

Ombudsmeni za ljudska prava su utvrdili da je Sedin Šišić, direktor Javnog komunalnog preduzeća „Čistoća“ Cazin, počinio mobing prema radniku Arminu Veliću, pravniku pomenutog preduzeća.

U konkretnom slučaju, utvrđeno je da je direktor preduzeća izvršio premještaj podnosioca žalbe u potkrovlje zgrade u prostorije upitne uslovnosti, da mu je naloženo da obavlja poslove uređenja arhivske građe koja se nalazi u dvorištu do kojeg se dolazi preko selektiranog otpada i da se radi o poslovima koji nisu definisani Ugovorom o radu, a da je istovremeno podnosiocu žalbe uskraćena mogućnost zastupanja na sudu što je teško obrazložiti obzirom na naziv i opis njegovog radnog mjesta, da je tokom mjeseca jula i avgusta 2019. godine gotovo svakodnevno bio prinuđen slati dnevne izvještaje o radu za šta je teško naći razumno obrazloženje ili pravdanje potrebama posla, te da je direktor komunicirao sa podnosiocem žalbe na neprimjeren način.

Degradacija radnih uslova i statusa kao i ponavljanje radnji koje imaju ponižavajući efekat na žrtvu predstavljaju bitna obilježja mobinga prema definiciji iz Zakona o zabrani diskriminacije u Bosni i Hercegovini.

Omudsmeni su istovremeno utvrdili da je podnosiocu žalbe umanjen platni koeficijent i raskinut do tada važeći Ugovor o radu NAKON obraćanja instituciji Ombudsmena za zaštitu ljudskih prava. Ovakvo postupanje Uprave preduzeća sadrži sve elemente viktimizacije, koja predstavlja naročito težak oblik diskriminacije, a koja se prema Zakonu definiše kao bilo koji oblik nepovoljnog postupanja prema licima koja su u dobroj vjeri prijavila diskriminaciju ili koja učestvuju u postupku za zaštitu od diskriminacije.

Obzirom na sve navedeno Ombudsmeni su uputili Preporuku Upravi JKP „Čistoća“ Cazin da preduzme neophodne mjere radi prevencije i eliminacije diskriminacije kao i da otkloni štetne posljedice i naknadi štetu koja je nastala kao posljedica diskriminacije prema podnosiocu žalbe.