Mogherini nakon susreta sa Zvizdićem: Opći izbori u BiH u oktobru nude novu priliku

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, zajedno sa ministrom finansija i trezora Vjekoslavom Bevandom i ministrom vanjskih poslova Igorom Crnatkom, prisustvovao je danas u Briselu trećem sastanku Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje između Bosne i Hercegovine i Europske unije na kojem je ponovljena evropska perspektiva BiH kao jedinstvene i suverene države. Zvaničnici EU i BiH razmotriti su napredak u ključnim političkim, ekonomskim i pravnim kriterijima te provođenje reformske agende.

Delegaciju EU predvodili su visoka predstavnica EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini i komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn.

Ona je naglasila da su u BiH usvojene važne reforme vezane za akcize, te da su te reforme ključne za napredak države i perspektivu. 

"Opći izbori u oktobru nude novu priliku, ljudi će imati pravo glasa u pravcu kojeg će država zauzeti. Izborna politika ne treba da slavi prošlost koja je bila negativna, nego treba predstaviti pozitivne primjere za budućnost. Na ovaj način možete ubijediti svoje građane da ste ozbiljni po pitanju evropskih integracija. Želimo vas ohrabriti da iskoristite pozitivni momentum u regiji i izbore kako biste dinamiku pridruživanje EU donijeli građanima", rekla je Mogherini.

Vijeće za stabilizaciju i pridruživanje je konstatiralo napredak Bosne i Hercegovine u procesu evropskih integracija nakon podnošenja zahtjeva za članstvo u EU u februaru 2016. godine, kao i Zaključaka Vijeća iz septembra 2016. godine kojima se Evropska komisija poziva da dostavi mišljenje o osnovanosti zahtjeva koji je podnijela Bosna i Hercegovina.

Vijeće za stabilizaciju i pridruživanje je pozdravilo uspostavljanje mehanizma koordinacije o pitanjima u vezi s EU i izradu i predaju odgovora na Upitnik Evropske komisije kao ključne aktivnost u procesu integracije u EU.

Istaknuto je da je u proteklom periodu usvojeno i niz strategija, čime je pokazan kredibilitet i jasna opredijeljenost svih institucija BiH da evropske integracije ostaju osnovni cilj Bosne i Hercegovine.
 

Pozdravljene aktivnosti na borbi protiv terorizma



Vijeće za stabilizaciju i pridruživanje pozdravilo je inicijativu BiH za rješavanje pitanja borbe protiv terorizma nastavak aktivnosti na sprječavanju i borbi protiv radikalizacije, kao i skidanje sa "sive liste" FATF-a u sklopu borbe protiv finansiranja terorizma.

Kada je u pitanju migrantska situacija, na današnjem sastanku Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje ponovljena je važnost pojačane saradnje s EU i susjednim zemljama u pitanjima upravljanja granicama i poboljšanja saradnje između sigurnosnih agencija u Bosni i Hercegovini. 

Strateško opredijeljenje za nastavak integracije Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju je potvrđeno i u Strategiji vanjske politike BiH za period 2018-2023 godine koju je usvojilo Predsjedništvo BiH. 

Vijeće za stabilizaciju i pridruživanje je pozvalo i na kontinuirano usklađivanje s deklaracijama EU i odlukama Vijeća u vezi sa vanjskom i sigurnosnom politikom.

"Izuzetno cijenimo dosadašnju saradnju i istinsku podršku koju imamo od naših partnera u Evropskoj uniji i u tom smislu, i ovim putem želim da naročito pozdravim usvajanje Strategije kredibilne perspektive proširenja EU na Zapadni Balkan kao i činjenicu da je tema proširenja ponovo visoko na listi prioriteta EU ozvaničeno nizom izuzetno pozitivnih događaja za cijeli region, a i za moju državu BiH. Samit zemalja EU i Zapadnog Balkana u maju mjesecu ove godine jeste izuzetno bitan signal svim zemljama u procesu pridruživanja EU iz našeg regiona da je naša evropska perspektiva neupitna i izvjesna. Istovremeno, potpuno smo svjesni da je pridruživanje i konačni cilj - potpuna integracija u EU- dvosmjeran proces i da smo svi dužni da napravimo velike korake na sprovedbi potrebnih reformi, te naročito u oblasti preuzimanja i sprovođenja cjelokupne pravne stečevine EU, standardiziranjem i jačanjem naših ekonomija radi radi pripreme za učešće na veoma konkurentnom i jakom evropskom ekonomskom tržištu, unapređenje naših administrativnih kapaciteta, te naročito intenziviranje napora i reformi potrebnih s ciljem jačanja vladavine prava i borbe protiv korupcije te svih oblika organizovanog kriminala i terorizma", rekao je Zvizdić tokom obraćanja.
 


 

Napravljeni konkretni koraci na samitu u Londonu



Kazao je kako ga istinski raduje i svaki napredak koji region, i svaka zemlja pojedinačno, napravi na svom putu EU integracija, kao i napredak na putu NATO integracija, jer time naš region i cjelokupna društva vodimo ka stabilnijem, prosperitetnijem i naprednijem društvu. Dodao je da je peti po redu samit zemalja Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa koji je na dnevnom redu imao veoma važne teme koje je potrebno sprovesti da bismo osigurali napredak i unapređenje saradnje u region, imao izuzetan značaj. 

"Unapređenje saradnje u ekonomskom smislu stavljamo na pročelje naših partnerskih odnosa, osiguranjem svih potrebnih preduslova za ekonomski rast i razvoj regiona. Međutim, naša saradnja ne treba da se ograniči samo na ovo područje nego da obuhvati cjelokupne društvene sfere te u tom smislu da se otvori put ka zacjeljivanju rana prošlosti i okretanje ka zajedničkoj budućnosti koja se mora temeljiti na istini, odavanju počasti svim žrtvama, priznavanju zločina, prestanaku glorificiranja ratnih zločinaca, prestanak upotrebe govora mržnje i konačno sagledavanje počinjenih grešaka da bismo osigurali da naše mlade generacije žive u društvu potpune tolerancije, međusobnog uvažavanja i poštovanja, prosperiteta i mira. Izuzetno mi je drago da je ovogodišnji samit u Londonu napravio konkretne korake u ovom smjeru usvajanjem niza veoma značajnih zajedničkih deklaracija potpisanih od strane svih učesnica Berlinskog procesa”, rekao je predsjedavajući Zvizdić. 
 

BiH radi na evropskom putu, ali ne željenim tempom



Kazao je kako BiH kontinuirano radi na ispunjavanju svoje zadaće na evropskom putu, ali ne onim tempom kojim bi mogli da budemo potpuno zadovoljni. Uprkos evidentiranom zastoju uzrokovanom cjelokupnom političkom situacijom i činjenicom da smo u jeku predizborne kampanje, ipak se određeni pomaci dešavaju i BiH uspijeva da određene stvari, kao što je priprema odgovora na dostavljeni Upitnik Evropske komisije, stavi iznad dnevno-političkih zbivanja i osigura potrebnu saradnju i posvećenost realizaciji ovog veoma bitnog cilja za nas. 

"Naše inicijalne odgovore smo uručili predsjedniku Evropske komisije, gospodinu Junckeru, 28. februara ove godine, a trenutno su u toku aktivnosti na pripremi dodatnih pitanja koje smo dobili od naših partnera u Evropskoj komisiji. Svjesni smo da to nije jedini aspekt u procesu sticanja željenog statusa kandidata te da paralelno s tim trebamo kontinurano raditi na sprovođenju svih potrebnih reformi, ali mi je izuzetno drago da je Evropska Unija pravilno prepoznala da stavljanjem akcenta na pojedine etape u predpristupnom i pristupnom procesu omogućava da se fokus i pažnja zadrže na konstruktivnim temama, s obzirom da svjedočimo skoro pa svakodnevnim pokušajima da se zemlje regiona okrenu i drugim, ne tako pozitivnim procesima i destabilizirajućim utjecajima drugih regionalnih i svjetskim sila", istaknuo je Zvizdić.

Osvrnuo se na posvećenost BiH ispunjavanju obaveza iz preporuka za prioritetna područja koja su obuhvaćena politikom proširenja, kazao je kako je ključna aktivnost u 2017. godini u procesu integracije u EU bila osiguranje efikasnog funkcionisanja Sistema koordinacije procesa evropskih integracija u Bosni i Hercegovini i izrada odgovora BiH na Upitnik Evropske komisije.

"Nakon što je uspostavljen funkcionalan Sistem koordinacije procesa evropskih integracija u Bosni i Hercegovini, koji osigurava učešće svih nivoa vlasti Bosne i Hercegovine u svim uspostavljenim tijelima, koja odlučuju konsenzusom, koja su održala više od 80 sastanaka i u koja je uključeno preko 1300 predstavnika ministarstava, institucija i drugih organa uprave sa svih nivoa vlast. Odgovori na Upitnik dostavljeni su 28.02.2018.godine. Nakon dostavljanja dodatnih pitanja od strane Evropske komisije, tijela u okviru Sistema koordinacije su odmah započeli sa radom na pripremi odgovora. Očekujemo da će dinamika rada proteći nesmetano u narednom periodu, te su utvrđene sve potrebne aktivnosti i nosioci s ciljem realizacije pripreme odgovora", istakao je.
 

Posvećeni jačanju vladavine prava



On je naglasio da BiH ostaje o posvećena daljem jačanju vladavine prava na svim nivoima. Rekao je da je dosegnut određeni nivo spremnosti, posebno u pogledu pravosudnog sistema, kao i u pogledu borbe protiv korupcije, te borbe protiv organizovanog kriminala.

"U cilju efikasne i usklađene borbe protiv korupcije, Bosna i Hercegovina je u proteklom periodu prolazila kroz dva važna procesa. Prvi se odnosio na formiranje tijela za sprečavanje korupcije na svim nivoima vlasti, a drugi na obavezu ovih tijela, odnosno svih nivoa vlasti u BiH, da razviju vlastite sektorske strategije za borbu protiv korupcije. Dostavili smo parlamentarnu proceduru prijedlog novog Zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH a Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je Strategiju za borbu protiv organizovanog kriminala u Bosni i Hercegovini za period 2017. – 2020. godine", rekao je Zvizdić.