Moj je sin Bošnjak kao što sam i ja: Ovo je prava istina o Zlatanu Ibrahimoviću

zlatan
Jedan od najboljih napadača svijeta, Zlatan Ibrahimović, to valjda svi već znaju, porijeklom je Bosanac. Zlatanov otac Šefik rođen je u Bijeljini, a na Zlatanu se lijepo može vidjeti, iz više “uglova”, da je riječ o klasičnom Bosancu.

 

Ibrahimović je rođen 3. oktobra 1981. godine u Malmou, a odrastao je u Rosengårdu, predgrađu Malmöa, punom Somalijaca, Turaka, Jugoslavena, Poljaka i Šveđana. Ima jednu pravu sestru, Sanelu, koja je dvije godine starija od njega. Sanela danas radi kao frizerka i Zlatan nevjerovatno liči na nju.

Zlatanov otac Šefik Ibrahimović bio je domar u jednoj zgradi i stalno je zagovarao da njegov sin zaigra za Bosnu i Hercegovinu.

“Moj je Zlatan Bošnjak jer sam i ja Bošnjak i to onaj sa dna kace”, priznao je Šefik Ibrahimović, koji je danas u odličnim odnosima sa svojim sinom, iako to u vrijeme Zlatanova puberteta nije bio slučaj.

“Moj rahmetli babo Zećo je klanjao pet vakata u džamiji u centru Bijeljine, udaljenoj od naše kuće stotinjak metara, svi Bijeljinci to znaju. Mati Vasva je djevojački Džinićka. Ali, pustimo to… zarekao sam se da više ne demantujem napise o Zlatanu! Sav ovaj materijal koji imam u mom stanu poslužiće i za snimanje filma”, priznaje Šefik.

O sinu Zlatanu kaže kako je on njegov ponos.

“Puno sam uložio u njega još dok je bio dijete. Bio sam strog, ali me je on slušao cijelo vrijeme. Uz moju pomoć počeo je šutirati loptu sa četiri godine i odmah se vidjelo da se razlikuje od druge djece jer je baratao loptom jako dobro. Svi su već tada govorili da će on biti uspješan fudbaler.

“Kao junior igrao je u Malmö BI, BK Flagg, FBK Balkan i Malmö FF, a kao senior za Malmö FF, Ajax, Juventus, Inter, FC Barcelonu i AC Milan. Mislim da je moja uloga, posebno dok je bio dječak, i kasnije omladinac, bila veoma značajna u njegovom razvoju. Još uvijek se svakodnevno konsultujemo o svim važnim stvarima. Ili, da sam se oženio, nakon razvoda s Jurkom, pitanje je da li bi moj Zlatan bio ovo što je danas.”

“Zlatan je na mene, ja sam visok 187, a on 193 cm”, dodao je otac Zlatana Ibrahimovića.

“Rat je bio čudna stvar. Nisam znao ništa o njemu. Nije mi bilo jasno zbog čega su mama i sestra obučene u crninu. To je bilo zbog bake koja je poginula u jednom bombardiranju u Hrvatskoj. Svi su bili tužni osim mene, koga nije bilo briga je li neko Srbin ili Bošnjak ili šta već”, prisjetio se sam Zlatan u svojoj autobiografiji.