Komesar: Moja ustavna obaveza je da štitim živote građana

Migranti koji su noć proveli u blizini Graničnog prelaza Velika Kalduša - Maljevac, čekajući na ulazak u Hrvatsku iz Bosne i Hercegovine, probili su prvi kordon pripadnika Granične policije BiH i probili se do drugog kordona Granične policije BiH, potvrdio je danas komesar MUP-a USK Mujo Koričić.

Koričić je održao vanrednu pres-konferenciju na kojoj je govorio o novonastaloj situaciji sa migrantima.

"Migranti u Ključu su riješeni, sinoć su zaustavljeni i jedan dio je vraćen za Sarajevo i danas druga grupa. Istim autobusom koji su došli. Putnici su primljeni u autobus i otišli u pravcu Sarajeva", kazao je.

Dodao je da se od trenutnih mjera zabrane neće odustati.

"Zakon o unutrašnjim poslovima je jasan. Policijski komesar je najodgovorniji za stanje sigurnosti. Procjena moja je bila da je svako dalje povećavanje migranata bez adekvatnog smještaja, potencijalna prijetnja daljem narušavanju sigurnosti. Činjenica je da imamo svakodnevno više krivičnih djela izvšenih od migranata; krađe, silovanjam, pljačke. Od ovih mjera nećemo odustati",smatra Koričić.

"Mi ćemo uraditi sigurnosnu procjenu na trenutna dešavanja. Ukoliko bude potrebno zatražićemo pomoć drugih policijskih agencija. Nema povrijeđenih osoba. Komesar se ne boji odgovornosti, moja ustavna obaveza je da štitim živote i sigurnost građana. U kontaktu sam sa federalnim ministrom unutrašnjih poslova, razgovarat ću sa ministrom sigurnosti. Nije samo USK BiH, slažem se da ne možemo uzeti gumicu i ove ljude obrisati. Ti ljudi traže bolji život, ali postoje zakoni i norme koji su moraju poštovati", dodao je.

Više od stotinu migranata proteklu noć je provelo u blizini Graničnog prelaza Velika Kladuša - Maljevac čekajući na prelazak iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku.

U utorak u poslijepodnevnim satima oko 400 migranata stiglo je u blizinu tog graničnog prelaza, a policija je na oko 100 metara od prelaza postavila zaštitnu žutu traku i onemogućila ih da pređu u Hrvatsku.

Među migrantima, koji su proteklu noć proveli u improvizovanim šatorima ili pod otvorenim nebom, nalazi se znatan broj žena i djece. Oni su na svega deset stepeni Celzijusa zapalili i vatru, a prethodno su sakupili drva u neposrednoj blizini graničnog prelaza.