"Mora da se potkrao lapsus": Ko će dobiti pomoć i koliko će iznositi? - Ovo nije povećanje penzija

asd
Iznose od 100 ili 120 KM jednokratne pomoći dobit će penzioneri u Federaciji Bosne i Hercegovine koji su rezidenti BiH i nisu u radnom odnosu

Jednokratna pomoć za penzionere u Federaciji BiH bit će isplaćena sutra uz julsku penziju. Na upit naših čitatelja provjerili smo ko će sve ostvariti ovu pomoć, a ko je, nažalost, neće primiti.

- Iznos od 120 KM isplaćuje se korisnicima penzija koji ostvaruju pravo do visine zajamčene i zajamčenu penziju koja iznosi 478,91 KM, a iznos od 100 KM korisnicima koji ostvaruju pravo preko visine zajamčene penzije, potvrdio nam je Amel Lizde, šef Ureda za odnose sa javnošću federalnog Zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje, ističući da su informacije da će pomoć biti isplaćena samo licima koja primaju penziju do 2.000 KM pogrešne.

PORODIČNA PENZIJA

Jednokratnu pomoć neće dobiti lica koja nemaju prebivalište u BiH ili su u radnom odnosu.
“Novčani iznos isplaćuje se samo korisnicima penzija koji su zatečeni u isplati na dan stupanja na snagu ove uredbe”, navedeno je u uredbi Vlade FBiH, koja je u Službenim novinama objavljena 21. jula, a na snagu je stupila narednog dana.

Govoreći o dijelu Uredbe kojom “korisnicima prava na djeljivu porodičnu penziju pripada isplata djeljivog novčanog iznosa”, Lizde objašnjava da su pravo na porodičnu penziju ostvarili članovi porodice umrlog osiguranika, koji je na dan smrti ispunjavao uslove za starosnu ili invalidsku penziju i članovi porodice umrlog korisnika starosne ili invalidske penzije.

- Ukoliko pravo na porodičnu penziju polaže više od jednog člana, jednokratni novčani iznos se dijeli na broj članova koji ostvaruju pravo, ističe Lizde.

Jednostavnije, ova stavka odnosi se samo na korisnike porodične penzije koja je ostvarena nakon smrti umrlog osiguranika. Ukoliko je supruga ostvarila pravo na porodičnu penziju preminulog supruga, ona će dobiti čitav iznos jednokratne pomoći. Ukoliko pored supruge pravo na porodičnu penziju ostvaruje još jedna osoba, iznos jednokratne pomoći bit će podijeljen na dva jednaka dijela.

Korisnici naknade za fizičku onesposobljenost, koja se naprimjer desila na poslu, nisu obuhvaćeni Uredbom o jednokratnoj pomoći. Oni ostvaruju naknadu koja nema veze sa penzijom. Prema službenim podacima, pravo na jednokratnu pomoć ostvarilo je 363.310 penzionera u FBiH.
Redžo Mehić, predsjednik Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera FBiH, ističe kako je ranije dogovoreno da će jednokratnu pomoć dobiti i penzioneri koji primaju najveću penziju od 2.174,48 KM, te da je takvih osoba 500-600.

- Ovo nije povećanje, već jednokratna pomoć zbog Covid-19. Uključena je i kategorija koja ostvaruje penziju veću od 2.000 KM. Mora da se potkrao lapsus, jer je to sve već obračunato i upisano kao sastavni dio penzije, objašnjava Mehić, te dodaje da će pomoć dobiti svi korisnici starosne, invalidske ili porodične penzije koji su ostvarili uslove.

Naglašava da je normalno da se pomoć podijeli ako porodičnu penziju koriste dva ili više lica.
- Ako se penzija dijeli na pet dijelova, onda će se i pomoć podijeliti na pet dijelova, ističe Mehić.

OVO JE JEDNOKRATNO

Govoreći o licima koja trenutno čekaju rješenje o penzionisanju, Mehić ističe da je u Zakonu o usklađivanju penzija navedeno da lica u toku godine u kojoj se vrši usklađivanje ne mogu imati to usklađivanje, jer će u rješenju dobiti tu razliku.

- Tim se rukovodio zakonodavac i kada se radi o pomoći. Njihovo rješenje će biti prema vrijednosti novog opšteg boda. Mi sada imamo penziju po bodu 14,3, a u aprilu je usvojeno da je vrijednost boda nešto više od 15 KM, objašnjava Mehić.

Naglašava da jednokratna pomoć ne predstavlja usklađivanje penzija.

- Kad čovjek dobije 20 KM, on je pun sreće i kaže: “Ja imam hljeb za mjesec dana”. Ovo se ne može izjednačiti sa usklađivanjem penzija. Redovno usklađivanje od 2,5 do tri posto značilo bi da će osoba koja ima minimalnu penziju dobiti 10 KM mjesečno, a za godinu 120 KM. Međutim, to za iduću penziju ulazi u osnovicu, a ovo je jednokratno, ističe Mehić.

Dodaje da korisnici cijene pomoć.

- Onaj ko nema, njemu je veliko. Ima ljudi što kažu to je sadaka, ali sadaka je i penzija od 380 KM. Ovo je Savez od Vlade izborio koristeći se stvarnim troškovima i primjerima susjednih zemalja. Puno znači, iako je malo, zaključuje Mehić.