Moramo imati i drugu liniju odbrane

Đikić
Đikić otkrio što je sada, osim cjepiva, ključno da bi svijet pobijedio epidemiju

 

Glavna nada u obuzdavanje epidemije leži u cjepivu, no hrvatski znanstvenik Ivan Đikić ističe kako je važno istodobno razvijati i terapije.

Broj zaraženih koronavirusom u svijetu prešao je u petak 14 milijuna, pokazuju podaci, Tako je prvi put u manje od 100 sati zabilježeno milijun novih slučajeva. Prvi slučaj koronavirusa potvrđen je u Kini krajem prošle godine i trebalo je tri mjeseca da broj naraste na milijun.

"Moramo imati drugu liniju obrane, a u tom smjeru iskustva od hepatitisa virusa i HIV virusa nam pokazuju da i bez cjepiva možemo stvoriti uspješne lijekove koji su vrlo često kombinirani. Ciljano djeluju na enzime pojedinih virusa. Specifično, radi se o virusnim enzimima kao što su reversne transkriptaze, kao što su izomeraze ili proteaze i svi ti enzimi postoje također u koronavirusu. Naša grupa zajedno sa suradnicima radi na proteazama”, kaže Ivan Đikić. Dodao je kako bi lijekovi mogli biti ključni i za buduće koronaviruse, za koje je uvjeren da će se pojaviti za 5-10 godina.

Iako će ti virusi biti različiti od SARS CoV-2 varijante, bili bi dobra polazišna točka.

“Ono što danas imamo u borbi protiv koronavirusa je vrlo, vrlo slično onome što smo mogli razviti u borbi protiv SARS-a. Da smo imali lijekove, cjepivo protiv SARS-a, danas bi bili miljama ispred u borbi protiv koronavirusa”, zaključuje  znanstvenik, ističući kako je za razvoj lijekova potrebno više godina ispitivanja kako bi se utvrdilo da će biti učinkoviti i sigurni.