Svi pišu o buri, a rijetki o moru u Dalmaciji koje se potpuno povuklo

U subotu ujutro razina mora u Dalmaciji dosegnula je novu najnižu razinu dosadašnjeg toka godine, a sudeći prema dostupnim podacima, radi se o najizraženijoj oseci zadnjih nekoliko godina.

Iako su bura i njen razorni učinak u potpunosti “ukrali” interes medija i javnosti, i ovaj je prirodni fenomen vrijedno zabilježiti.

Prema službenim podacima s mareografa postavljenom na splitskom Institutu za oceanografiju i ribarstvo, minimum razine mora dogodio se u 11:15 kada je razina mora na tamošnjoj mjernoj stanici dosegla kotu – 11,1 cm. To je za čak 16 centimetara niže od dosadašnje rekordno niske razine prije tri dana i više od 120 cm ispod najviše razine mora ove godine koja je zabilježena 3. februara.

Identična situacija bilježi se drugdje po Jadranu. Primjerice, nešto prije 12 sati minimum razine more zabilježen je na mareografovima u Starom Gradu na Hvaru i Veloj Luci na Korčuli. U Starom Gradu tamošnji mareograf zabilježio je kotu -62.14 cm. Zimske anticiklone, odnosno polja povišenog tlaka zraka nisu rijetkost nad Jadranom u najhladnijem dijelu godine, piše dalmacijadanas.hr.

Upravo je anticiklona zaslužna da ovog februara imamo neobično velik broj stabilnih zimskih dana. Tlak zraka ovih dana povremeno prelazi visokih 1030 hPa na razini mora. U nastavku pogledajte prizore gotovo suhe stobrečke vale.