Morski psi u Jadranu ubili 13 osoba, šestoro ih prošlo samo s povredama

U Jadranu su morski psi u posljednjih 120 godina ubili čak 13 ljudi, dok je 6 njih zadobilo povrede.

Stručnjaci ističu kako to, objektivno, nije mali broj s obzirom na to da su u vodama oko Malteškog arhipelaga u srcu Mediterana zabilježena samo dva napada. 

Inače, morski psi godišnje u prosjeku ubiju oko šest osoba, dok krokodili ubiju oko 1000, nilski konji više od 500, a lavovi i vukovi više od 100. 

Morski psi koji su opasni za čovjeka

 U Jadranu je do danas zabilježeno 8-9 vrsta koje potencijalno mogu biti opasne za čovjeka. Najopasnija je velika bijela psina, zmijozube psine, atlantska psina i druge vrste - kazao je za "Slobodnu Dalmaciju" Andrej Gajić, rukovodilac studija pri "National Geographicu" i generalni direktor "Sharklab International", organizacije koja se bavi proučavanjem morskih pasa, posebno onih iz Jadrana, ali i širom svijeta.

Inače, u Jadranu postoje i neke specifične vrste ajkula poput široko rasprostranjene morske mačke, pene, kostelji, lisice koje rastu i do 6 metara, a samo im repna peraja zauzima pola tjelesne dužine (s njom nerijetko ošamute plijen u jatu riba).

- "Anđeoske ajkule" oko Murterskog mora i drugdje vjerojatno su jedna od posljednjih populacija u Mediteranu. Bijele psine svakako ulaze u Jadran ili ga, pak, stalno nastanjuju, o čemu svjedoči više od 60 potvrđenih susreta na istočnoj obali u posljednjih 150 godina. Postoje i brojne malo poznate fascinantne dubokomorske vrste, od kojih čak neke imaju mogućnost da svijetle - ističe Gajić. 

Mako morski pas u blizini Makarske

Kada je rjieč o morskom psu koji je nedavno viđen u blizini Makarske Galić ističe da se jasno vidjelo da je riječ o smušenoj i poprilično dezorijentiranoj jedinki.

– Mako morski pas je autohtoni stanovnik Jadranskog mora, a s oko pet potvrđenih susreta godišnje, posebno u južnom dijelu, nije toliko rijetka vrsta. Poznati su nam susreti s novorođenim jedinkama, ne starijim od nekoliko mjeseci, do adulta (odrasle jedinke) ukupne dužine više od 400 centimetara. Istina, s obzirom na to da se radi o pučinskoj vrsti, nije baš uobičajeno da prilazi toliko obali. Odlikuje se iznimno brzim kretanjem kroz vodu, koje u pojedinim slučajevima premašuje 70 km/h, što je oko 20 metara u sekundi.

Iako ne postoji objektivni razlog za strah, brigu ili paniku neophodno je istaći kako je riječ o vrsti koja može biti potencijalno opasna za čovjeka, prenosi Avaz.

- Recentne studije ukazale su da mako morski psi nerijetko vrše procjenu objekta koji se ispred njih nalazi (npr. čovjeka), pokušavajući ocijeniti predstavlja li objekt direktnu opasnost. Mogu vrlo visoko iskočiti iz vode, prema nekim autorima publicirani su skokovi preko devet metara u zrak, što je zaista zapanjujuće vidjeti - kaže Gajić.