Mostar je jedini grad u BiH čija gradska uprava ide na kolektivni godišnji odmor

mostar

Uposlenici Gradske uprave Mostara od 18. jula su na kolektivnom godišnjem odmoru na kojem će ostati do 12. avgusta. Mostar je jedini grad u državi čija Uprava ide na kolektivni odmor, i to nakon što je novi gradonačelnik prošle godine bio prekinuo staru praksu.

Na kolektivni godišnji su otišli bez obzira što su utvrđeni termini područnih i mjesnih ureda za rad sa strankama. Građani su, očekivano, nezadovoljni ovakvom odlukom.

"Pokazalo se to lani kao loše rješenje, u smislu funkcioniranja Gradske uprave. Tad je to bila možda moja ishitrena odluka, koja se pokazala loša. Mi se iza toga nismo uspjeli ekipirati. To je posljedica svih onih godina neimanja Gradskog vijeća", kaže gradonačelnik Mostara Mario Kordić, piše BHRT.

Opozicija u Gradskom vijeću upozorava da je Mostar jedini grad u Bosni i Hercegovini čija Gradska uprava koristi kolektivni godišnji odmor. Tvrde i da takva odluka nije u skladu sa Zakonom o radu.

"Sve mora raditi u punom kapacitetu. Pogotovo u Mostaru koji ima veliku dijasporu. Ljudi dolaze ovdje tih mjesec dana, i normalno da ne odmaraju, već završavaju neke papire, a sada smo svi time ograničeni. Mislim da ovo nije dobar potez", mišljenja je odbornik u Gradskom vijeću Silvio Bubalo.

Na stranicama Grada Mostara objavljen je popis službenika koji će ostvariti radno dežurstvo tokom kolektivnog godišnjeg odmora. Ne treba ni napominjati da su gužve na šalterima svakodnevno velike i u vremenu kada nije godišnji odmor. Iz Gradske uprave su najavili skoru sistematizaciju, što će kako kažu olakšati pristup građanima.