fbpx Mostar kreće u bitku s komunalnim neredom u starom gradu

Mostar kreće u bitku s komunalnim neredom u starom gradu

Home

Mostar kreće u bitku s komunalnim neredom u starom gradu

U okviru priprema za kandidaturu Mostara za evropsku prijestonicu kulture (EPK) 2024., kako „Dnevni avaz“ saznaje, nadležni su odlučili uhvatiti se ukoštac s komunalnim neredom koji godinama vlada u staroj gradskoj jezgri.

Kulturno dobro

Tako su gradske vlasti, Grad Mostar i agencija „Stari grad Mostar“, u saradnji s Komisijom za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, započele opsežne aktivnosti svojevrsnog umivanja stare gradske jezgre, koja je kao kulturno dobro upisana u UNESCO-ov registar svjetske baštine.

Budući da se radi o ogromnom i atraktivnom resursu koji iz godine u godinu sve više privlači turiste, haotično stanje u starom gradu, sudeći prema informacijama do kojih smo došli, postat će stvar prošlosti.

Tako će biti zabranjena prodaja razne sumnjive robe izvješene na na zidovima, metalnim konstrukcijama, trotoaru, vratima, prozorima i slično. Također, morat će se osigurati nesmetan prolaz za pješake, a precizirat će se zauzimanje javnih površina. Neće se tolerirati ni ilegalno postavljanje plakata, reklama, rasvjetnih tijela i svega onog što narušava sliku u UNESCO-ovoj zoni, piše Avaz.ba.

Potvrdila nam je to Radmila Komadina, glavna savjetnica gradonačelnika Mostara, pojasnivši da će svi oni koji su do sada zauzimali javnu površinu, a nemaju registriranu djelatnost kao pojedinac trgovac i poslovni prostor, u skladu sa zakonom, i koji moraju imati odobrenje nadležnog odjela, biti premješteni na lokaciju Tepe koja sada zjapi prazna.

Volja i želja

"- Postoji želja, volja i spremnost da se taj dio grada uredi kako to rade ostali gradovi koji se nalaze na listi zaštićene svjetske kulturne baštine i to naše staro povijesno područje grada ne smijemo kompromitirati, već poštovati. Najkasnije do kraja maja ćemo precizirati odluku koju ćemo primjenjivati u praksi, a naši uposlenici, pogotovo iz Službe za inspekcijske poslove, ići će u kontinuiranu kontrolu" – kazala nam je Komadina.

 Upućena inicijativa  

Komadina navodi da je više od 40 vlasnika poslovnih prostora u starom gradu na adresu Grada uputilo inicijativu kojom su zatražili uvođenje reda u taj dio Mostara.

Naglasila je da je prvi korak u uspostavljanju reda u starom gradu već načinjen pokretanjem postupka za izradu i postavljanje tendi, koje će morati biti jednoobrazne.

Prosjačenje i džeparenje

Poseban fokus, kazala nam je Komadina, bit će stavljen na prosjačenje i džeparenje u starom gradu. Zbog ogromne frekvencije turista, navela je, taj problem je posebno izražen i neophodno ga je iskorijeniti. Stoga, u saradnji s MUP-om HNK, već su na tom planu pokrenuli određene aktivnosti.

Objavio: Sat, 20/04/2019 - 13:28

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top