Mostar: "Zeleno svjetlo" za tzv. korona zakon u HNK

HNK
Za provedbu ovog zakonskog rješenja bit će potrebno blizu 30 miliona KM

Zastupnici u Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona danas su na vanrednom zasjedanju, koje je, zbog epidemiološke situacije, održano u dvorani Gradske vijećnice u Mostaru , nakon višesatne rasprave, usvojili tzv. korona zakon. 

Za provedbu ovog zakonskog rješenja bit će potrebno blizu 30 miliona KM. Vlasti u HNK će veći dio tih sredstava namiriti od novca iz MMF-a i to 19, 4 miliona KM, dok je desetak miliona KM namaknuto, kako je to rečeno, uštedama i rezovima u budžetu.

Međutim, ostalo je nejasno gdje se sve uštedjelo, budući da premijer HNK, Nevenko Herceg nije bio precizan u odgovorima na pitanja koja su mu u vezi toga novinari postavljali.

Naveo je da su uštede pravljene na javnim nabavkama, materijalnim troškovima, plaćama imenovanih i izabranih dužnosnika i slično te je ponovio da rebalans koji je u utorak usvojen na sjednici Vlade HNK, u iznosu od skoro 250 miliona KM, a o kojem će zastupnici raspravljati u četvrtak, 28.maja, zasigurno, neće biti prvi u ovoj godini.

Predsjedavajući Skupštine HNK, Šerif Špago izjavio je da najvažniji dio zakona subvencioniranje najniže neto plaće za sve poslovne subjekte koji su imali zabranu rada za vrijeme pandemije koronavirusa i formiranje stabilizacijskog fonda.

Aner Žuljević, zastupnik SDP-a ocijenio je da je ovaj zakon preskroman, nepravedan i bez bilo kakve finansijske procjene.

Izvor: