Mostarske ulice ponovo zatrpane smećem dok se mještani bore za svoja prava

jlshgdjasgd
Zbog blokade deponije Uborak koja traje od subote, ulice Mostara ponovo su zatrpane smećem. To je tvrde mještani sjevernih mostarskih naselja, jedini način da natjeraju nadležne da započnu ispitivanje predloženih lokacija za novu deponiju. I dok poručuju kako neće odustati od blokade niti od svojih zahtjeva, iz Gradske uprave Mostara odgovora o eventualnom rješenju problema još uvijek nema.

Šesti dan mještani koji žive u neposrednoj blizini deponije Uborak ne dozvoljavaju prolaz kamionima sa smećem. Cijela procedura u vezi sa iznalaženjem rješenja oko pronalaska nove lokacije, tvrde, ide presporo, stoga traže da se postave jasni rokovi. Gradonačelniku je dostavljeno šest prijedloga za novu lokaciju, te stoga očekuju što skoriji odgovor.

"Mi smo svjesni da se to ne može za dan riješiti, ali imali su priliku da nešto urade. Mi smo tu već godinama, da su počeli lani, dosad bi uradili jedan dio posla", kazala je Samija Kazazić, mještanka Vrapčića.

"Sad je obećano da se deponija neće širiti, u smislu da se neće kopati nova jama za smeće, međutim nas zabrinjava to što se spominje mogućnost širenja na neku površinu koju su otkupili od mještana, što nama nije u interesu", izjavio je Nedžad Dedović, Inicijativa "Jer nas se tiče".

Sanacija i zatvaranje odlagališta jedina je, tvrde, prihvatljiva opcija.

"Nemamo gdje, mi se moramo izboriti za život naše djece, naše buduće generacije. Mi ako sad pokleknemo i odustanemo, ovo ovdje ostaje Bog zna dokad", poručila je Aiša Mujela, mještanka Vrapčića.

Uz sve potencijalne aranžmane i dopune ova deponija ima mogućnost odlaganja otpada do godinu dana maksimalno, kazao je to urbanističko-ekološki inspektor. Kako je naveo, potrebno je organiziriti javnu raspravu koja će pokazati treba li ovu deponiju zatvoriti ili joj se može omogućiti dalje odlaganje otpada.

"Ova deponija nema mogućnost daljnjeg odlaganja, maksimalno do godinu, ali ima mogućnost proširenja na desnu stranu, međutim to će pokazati studija koja tretira postojeću deponiju. Ona će nam reći šta ćemo sve na tom prostoru raditi kao inspektori", kazao je Ejub Salkić, urbanističko-ekološki inspektor.

Za to vrijeme, na ulicama Mostara neugodni prizori. Pretrpani kontejneri ponovo su mostarska svakodnevica.

Pitali smo građane za mišljenje:
"Užasno, ovo je sramota."
"To je toliko star problem, da građani ne znaju na koji način to riješiti."
"Nek se brinu oni koji primaju platu za to."

Sve oči mještana uprte su u predstavnike gradske vlasti, od kojih očekuju konkretne poteze.

Uprkos niskim temperaturama, mještani kažu od svojih zahtjeva neće odustati. Prilaz kamionima sa smećem , tvrde, neće dozvoliti sve dok ne dobiju pismenu garanciju gradonačelnika da će njihov problem biti riješen, te dok ne bude zakazana javna rasprava.