Može li dijaspora ojačati lošu sliku krajiške ekonomije

O tome kako i na koji način dijaspora može doprinjeti jačanju lokalnih ekonomija, biće govora ovih dana na konferenciji pod nazivom “Bosanskohercegovačka izvrsnost – uloga dijaspore u jačanju ekonomskih kapaciteta Bosne i Hercegovine”, koja je otvorena danas u Bihaću.

Ekonomski fakultet Bihać i Razvojna agencija USK su organizatori ove konferencije uz svesrdnu podršku USAID Projekta "Diaspora Invest" a partneri Privredna komora USK, Fondacija Bh Futures, Turistički klaster „Una“ i WWF Adria.

Na konferenciji će biti govora  o stimulisanju investicija i poslovne saradnje domaćih privrednika sa bh. dijasporom.

- Podijelit ćemo dobre prakse iz cijele zemlje, predstavit ćemo dostupne mogućnosti osiguranja tehničke podrške i grant program, dati prostor za predstavljanje domaćih investicionih projekata te izgraditi jednu mrežu koja će biti garant da će danas i sutra uspostavljene veze i saradnje nastaviti da žive do narednog druženja - istakla je Mirela Kljajić-Dervić, dekanesa Ekonomskog fakulteta i predsjednica Organizacionog odbora konferencije

Konferencija će okupiti više stotina učesnika iz zemlje i inostranstva, a ključne teme skupa su potencijal bh. dijaspore te šanse za investicije u turistički potencijal Unsko-sanskog kantona. 

- Konferencijom želimo otvoriti vrata za nove investicije i pozvati naše ljude da ovdje ostvare svoje snove i ideje - dodala je Đemila Talić - Gabriel, konzulica BiH za regiju Novi Južni Vels u Australiji