Može li Nezavisni blok izgraditi novu, partnersku politiku BiH prema bh. dijaspori?

ervin bukic
Dugo vremena bh. dijaspora traži drugačiji odnos i podršku institucija BiH za njihove zahtjeve i probleme.

 

Svakim je danom sve veći broj našeg naroda koji odlazi da radi i živi vani.

Vladajuće političke stranke dosad nisu nikad posvetile potrebnu pažnju i posvetile se ovoj populaciji. Jedina politička stranka koja je, još od osnivanja, pitanje izgradnje novog, partnerskog odnosa sa bh. dijasporom, stavila u vrh svojih prioriteta je Nezavisni blok, čiji je lider Senad Šepić, ostao dosljedan glas ove populacije cijelo vrijeme, a što se posebno moglo osjetiti u posljednje vrijeme kad su za bh. dijasporu bile uvedene mjere karantena i samoizolacije od 14 dana. Zahvaljujući najviše njihovom angažmanu i zalaganju, ove mjere su brzo ukinute, a nakon toga Nezavisni blok aktivno radi na smanjenju gužvi na graničnim prelazima i zahtjevima za boljim i profesionalnijim radom u diplomatsko- konzularnim predstavništvima BiH širom svijeta.

Da li je ovo dovoljno i da li će Nezavisni blok uspjeti nametnuti i izgraditi novu politiku i odnos prema bh. dijaspori?

" Nezavisni blok je pokazao i dokazao da ima kapacitete i ljudske resurse koji se mogu nositi sa stvarnim životnim problemima koji nas već godinama prate, bez želje vlasti da ih rješava. Svi znamo koliko milijardi od dijaspore ulazi u BiH i budžete u BiH, ali ne znamo gdje završavaju. Moramo udružiti sve resurse iz inostranstva i u domovini da napokon dijaspora dobije svoje ministarstvo koje vlast izbjegava godinama. Nezavisni blok je ponudio partnerski odnos svim građanima u dijaspori da zajedno riješavamo naše probleme bez obzira na stranačku pripadnost, jer želimo biti istinski, čvrsti partner svim građanima u zemljama EU i svijeta, kroz kontinuiran rad tokom godina koje su pred nama,"  izjavio je Ervin Bukić, predsjednik Savjeta za dijasporu Nezavisnog bloka.