Može li trojka protiv Čovića: Borba za Federalnu upravu policije

SDA, SBB i DF matematički su podijelili pozicije u Vladi FBiH, ali još uvijek nije razgovarano o resorima. Tako je SDA dobila premijera i pet ministarstava, DF tri ministarstva i SBB dva. Preostalih šest ministarskih mjesta ostaje HDZ BiH. Ono što je do sada poznato je da će premijer FBiH ostati Fadil Novalić (SDA), a ministrica finansija Jelka Milićević (HDZ BiH). Prognoza je da će i Nermin Džindić (SBB) ostati na poziciji ministra industrije, energetike i rudarstva. Mjesecima je već na čekanju imenovanje direktora Federalne uprave policije.


Ono što je do sada poznato je da će premijer FBiH ostati Fadil Novalić (SDA), a ministrica finansija Jelka Milićević (HDZ BiH). Prognoza je da će i Nermin Džindić (SBB) ostati na poziciji ministra industrije, energetike i rudarstva.

Mjesecima je već na čekanju imenovanje direktora Federalne uprave policije. Iako je lista kandidata resornom ministru upućena još u aprilu, Vlada FBiH je na sjednici 10. juna usvojila zaključak da se odgodi imenovanje direktora Federalne uprave policije (FUP) dok se ne formira nova vlast kako ne bi utjecalo na izbor ministra. Tada je HDZ BiH bio protiv, dok su SDA i SBB glasali za odgađanje imenovanja.

Izvori iz vrha SDA tvrde da se još uvijek vode pregovori oko resora. Ukoliko bude političke mudrosti trojka predvođena SDA trebala bi dobiti Ministarstvo unutrašnjih poslova čime bi direktno dirigirala i izbor direktora Federalne uprave policije. Primjerice, ako bi za ministra bio predložen Hrvat, u tom slučaju za direktora ne bi mogao biti izabran Hrvat prema Zakonu o unutrašnjim poslovima.

Poznato je da je pozicija direktora FUP-a poželjna i HDZ-u pa se tako na konkurs prijavio kompromitirani Zoran Galić, aktuelni direktor Granične policije BiH koja je u potpunom kadrovskom i organizacionom rasulu. Najbolje se to pokazuje na primjeru migrantske krize koju je GP BiH dočekala nespremna i oslabljena. Galić se radije bavio demantiranjem medija koji su izvještavali o hrvatskoj graničnoj službi i njhovim upadima s oružjem na teritoriju BiH vraćajući migrante, nego rješavajući probleme u „svojoj kući“. Stoga, Galić nema nikakav kredibilitet da preuzme čelnu poziciju FUP-a. To bi trebalo biti jasno i SDA, i SBB-u i DF-u.

Pitanje čelne pozicije ove policijske agencije bit će i ispit za novosklopljenu koaliciju ali i suprostavljanje Čoviću. I to je jedan od razloga zašto je sklopljena ova probosansko-bošnjačko-bosanskohercegovačka koalicija. Ukoliko ta pozicija ipak pripadne HDZ BiH bit će jasno da je već izvršena politička trgovina i to isključivo između SDA i HDZ BiH, puno prije ulaska SBB i DF u vlast.  

Nakon što je održan posljednji sastanak Izetbegovića i Čovića postalo je jasno da su daleko od bilo kakvog dogovora. Izborni zakon, izbori u Mostaru, izbor članova Predsjedništva BiH, popuna Doma naroda Federalnog parlamenta sve su to otvorena pitanja oko kojih će se lomiti koplja. Tome svakako treba dodati i direktorsku poziciju u FUP-u iako je već duži vremenski period niko i ne spominje, ali to ne znači da je zaboravljena.

Inače, na rang listi kandidata za direktora FUP-a prvoplasirani je Zoran Galić, drugi je Milan Galić aktuelni policijski komesar Zapadnohercegovačkog kantona, a na trećem mjestu je Ensad Korman, aktuelni zamjenik direktora FUP-a koji do izbora novog direktora i rukovodi tom policijskom agencijom. Kormanu je to drugi mandat zamjenika direktora.

Inače, FUP-om su do sada rukovodili Zlatko Miletić i Dragan Lukač sa po dva mandata.