Mučili i ubili učitelja ne bi li priznao gdje je novac

MUP SBK
Zbog brutalnog ubistva Stjepana Kolaka, prema nezvaničnim informacija, dvojica osumnjičenika bi ubrzo mogla biti uhapšena od strane službenika policije Srednjobosanskog kantona.

 

Radi se o slučaju stravičnog ubistva učitelja u penziji starog 86 godina iz Bugojna koji je radio kao učitelj. Navedeni je 18. oktobra  brutalno napadnut u svojoj kući uslijed čega je bio podvrgnut maltretiranju i mučenju kako bi priznao gdje krije novac i druge dragocjenosti.

Iako se detalji istrage čuvaju u tajnosti, iskorišteno je odsustvo sina što ukazuje na to da sui li dugo držali objekat pod prismotrom ili su od ranije poznavali dešavanja i žitelje kuće.

Napadači su ga najvjerovatnije gušili plastičnom vrećicom, ali s obzirom na činjenicu da napadnuto lice nije imalo veliku ušteđevinu time je motiv njegovog ubistva dodatno nejasan.

Napadači su uspjeli uzeti manju količinu novca bez obzira što su kuću detaljno pretresali.

Ubijeno lice je po dolasku policije još uvijek bilo živo, ali nije uspjelo dati bilo kakav detalj vezano za napadače. Nakon ukazane ljekarske pomoći i travničkoj bolnici a potom i na KCUS-u, on je preminuo od posljedica mučenja.

Kako se nezvanično saznaje, iz kuće su izuzeti određeni biološki tragovi koji su predmet vještačenja. Službenici policije i Tužilaštvo SBK su saslušali desetak potencijalno osumnjičenih lica, vršena su i poligrafska isopitavanja nad pojedincima. Za sada niko nije zvanično osumnjičen.