Muhamed Bekto nije imao saglasnost Vlade KS za v.d. direktora Službe za zapošljavanje

ghh
Od tri odluke Upravnog odbora JU Služba za zapošljavanje KS za imenovanje v.d. direktora Muhameda Bekte Vlada KS dala je saglasnost samo za prva tri mjeseca. Sve druge odluke nisu se našle na Vladi KS, odnosno nije ih delegirala tadašnja ministrica rada i socijalne politike Amela Dautbegović.

U Odluci o razrješenju Muhameda Bekte kao vršioca dužnosti direktora Službe od 7. juna 2019. godine Upravni odbor je konstatovao da je Bekto na poziciji vršioca dužnosti bio duže od šest mjeseci od dana prvog imenovanja. To je u suprotnosti sa odredbama člana 31. Zakona o ustanovama i člana 24. stav 3. Statuta Službe.

Muhamed Bekto u svojoj reakciji koju je uputio Novinskoj agenciji Patria na tekst „Izvlačenje novca i neregularnosti Službu za zapošljavanje KS koštale više miliona maraka“ navodi da za njegovo imenovanje nije trebala saglasnost Vlade KS već da je to isključivo nadležnost Upravnog odbora.

Bekto je prvi put imenovan za vršioca dužnosti direktora Službe u julu 2018. godine na šest mjeseci, a Vlada KS je dala saglasnost da može rukovoditi ustanovom do imenovanja direktora, a najduže tri mjeseca od dana imenovanja vršioca dužnosti direktora. Upravni odbor Službe u oktobru donosi novu odluku o imenovanju Bekte za v.d. direktora, ali koja se nikada nije našla na Vladi KS. Također, u januaru 2019. godine UO ponovo donosi odluku o imenovanju vršioca dužnosti na period od šest mjeseci.

„U skladu sa važećim propisima na Odluku o imenovanju i razrješenju vršioca dužnosti direktora Vlada KS daje saglasnost, što u konkretnom slučaju nije učinjeno“, navodi se u dopisu predsjednika Upravnog odbora Edina Hodžića koji je upućen Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS.

Protiv Bekte je podneseno više prijava nadležnim institucijama u kojima se traži da se ispita legitimitet njegovog rukovođenja Službom u tom periodu. Bekto je imenovan za v.d. nakon ostavke Midhata Osmanbegovića protiv kojeg su podnesene brojne prijave za više krivičnih djela. Isto tako, u tom spornom periodu tri puta je poništen konkurs za izbor direktora Službe, a Vladi KS je UO proslijedio listu kandidata među kojima je prvorangirani bio Bekto. Vlada KS odbila je dati saglasnost čime Bekto više ne može biti kandidat za direktora Službe.

Sud zatražio dostavljanje saglasnosti

Dokaz tome da Vlada KS daje saglasnost za imenovanje i vršilaca dužnosti je i zaključak Općinskog suda u Sarajevu od 17.06.2019. godine kojim se nalaže da Služba tom sudu radi upisa u sudski registar v.d. direktora Almine Mašin-Suljagić dostavi zapisnik sa sjednice Upravnog odbora, te saglasnost Vlade KS na Odluke o razrješenju v.d. direktora i imenovanju v.d. direktora.

Image
tekst

Zaključak Općinskog suda u Sarajevu

Nakon konkursne procedure za direktora je imenovan Nermin Pećanac na šta je Vlada KS dala saglasnost na sjednici početkom avgusta 2019. godine.      

Vlada KS dala je saglasnost i na imenovanje v.d. direktorice JU „Djeca Sarajeva“ iz novembra 2019. godine koju je izabrao UO. Ministrica obrazovanja u čijem je resoru i ova institucija Zineta Bogunić potvrdila je za medije da odluku o imenovanju treba potvrditi Vlada KS što je još jedan dokaz protiv Bektine tvrdnje da je imenovanje v.d. direktora jedino u nadležnosti UO, a da odluku od imenovanju direktora treba potvrditi i Vlada KS.

Slučaj Službe za zapošljavanje KS nije jedini da je u nekoj instituciji duže od šest mjeseci v.d. direktora, ali to nije u skladu sa Zakonom o ustanovama koji jasno propisuje da v.d. može biti najviše šest mjeseci od dana imenovanja.