Muho Mušić (1958. – 1994.) - godišnjica pogibije heroja odbrane R BiH

Muho Mušić
Na današnji dan, prije 26 godina, svoj život položio je na branik domovine i najisturenije tačke zapadne državne granice, u vrijeme kada se umiralo da bi drugi živjeli.

 

Tih dana u širem reonu Bugara, Općina Bihać, odvijale su se operacije kombinovanih jedinica tzv. Narodne odbrane AP ZB i tzv. Vojske Republike Srpske Krajine koje su za krajnji cilj imale ovladavenje ovim prostorom kao operativnom osnovom za daljne napredovanje prema Bihaću i okolnim mjestima tadašnjeg Okruga Bihać.

Obzirom da su u ljeto 1994. godine jedinice Petog Korpusa A. R. BiH.uspjele slomiti linije koje su zaposjedale paravojne jedinice tzv. AP ZB potpomognute jedinicama RSK i osloboditi Veliku Kladušu čime je srbijanska operacija ¨Pauk 1¨završena apsolutnim porazom.

Već u jesen te iste godine srbijanski vojni i obavještajni vrh započinje operaciju ¨Pauk 2¨čiji je konkretan cilj bio ponovna uspostava tzv. AP ZB što je za krajni rezultat imalo slamanje odbrane i uništenje jedinica Petog Korpusa A. R. BiH.

U jednom od tih napada u širem reonu Bugara 22. novembra 1994. godine svoj život na branik domovine položio je Muho Mušić, pripadnik MUP-a CSB SJB Bihać, odjeljenje Gata, heroj koji se do tada nije isticao među stotinama drugih, sve dok nije trebalo braniti porodicu, braniti domovinu i narod.

Dao je život izvršavajući svoj posljednji borbeni zadatak, bez povlačenja, u rovu, znajući da mu je porodica, ono što je najvrijednije, ostala iza njega.

 

Nosilac je najvećeg ratnog priznanja ¨Zlatna policijska značka¨. Heroj kojeg ne smijemo zaboraviti, ne zbog nas, već zbog budućih pokoljenja.