MUP HNK: Ne želimo u Salakovcu porodice boraca povratnika s ratišta u Siriji

Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) upozorilo je u petak na moguće katastrofalne posljedice po sigurnosno stanje na području tog kantona ako bi u Prihvatni centar Salakovac kod Mostara bile smještene porodice boraca povratnika s ratišta u Siriji, što je u četvrtak kao mogućnost najavila ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac.

U MUP-u navode kako im je izjava ministrice Borovac da Ministarstvo sigurnosti BiH pravi procjene oko boravka i smještaja porodica povratnika potpuno nepoznata te pitaju preko koga i na koji način navedeno ministarstvo radi procjene.

“Valjda bi bilo logično da to radi u saradnji s MUP-om HNK-a koji ima najviše saznanja i podataka o stanju sigurnosti na svom području”, ističe se u priopćenju i dodaje kako su ovaj kanton, posebno Grad Mostar već dovoljno opterećeni sigurnosnim problemima koje izazivaju ilegalni migranti smješteni u Salakovcu ili koji se kreću preko područja HNK-a.

Ističu kako je policija tokom godinu dana zabilježila 152 postupanja prema migrantima zbog počinjenih krivičnih djela oštećenja tuđe stvari, teških krađa i krađa, narušavanja javnog reda i mira, krijumčarenja, napada na policajca i drugih nedozvoljenih radnji, prenosi Fokus.

“Nekontrolisano kretanje migranata i napuštanje Centra Salakovac, koji djeluje kao centar otvorenog tipa, izaziva strah i nesigurnost građana, o čemu svjedoče brojni pozivi, upozorenja i na kraju potpisana peticija stanovnika naselja oko Salakovca”, navode u MUP-u.

Također, upozoravaju na činjenicu nedostatka policijskih službenika u tom ministarstvu, kao i nepopunjenost komandnih pozicija, što još dodatno usložnjava i opterećuje postojeće sigurnosno stanje.

“Ne želimo nove sigurnosne probleme, a posebno ako se izazivaju jednostrano, paušalno i ni na čemu utemeljeno prebacivanje problema u ‘tuđe dvorište'”, stoji u priopćenju MUP-a HNK-a.