MUP HNK vratio autobuse na teritoriju Kantona Sarajevo, migranti isprepadani i u suzama

Skandalozna odluka policije Hercegovačko-neretvanskog kantona da, uprkos odluci državnih institucija, vrati migrante i izbjeglice koji su u pet autobusa upućeni iz Sarajeva u Salakovac izazvala je veliku paniku među ljudima kojima su obećani bolji uslovi za život, a sada ne znaju šta će biti s njima.

Policijski komesar MUP-a KS Mevludin Halilović izjavio je za Klix.ba da su pripadnici MUP-a HNK vratili autobuse s migrantima na Ivan-sedlo, napominjući da takve odluke može donijeti samo policijski komesar.

Kako javljaju naši reporteri sa Ivan-sedla, gdje su pored puta parkirani autobusi sa migrantima, situacija na terenu je haotična. Ljudi su isprepadani, plaču i boje se deportacija.

Među migrantima i izbjeglicama je mnogo žena i 18 djece, a volonteri ih pokušavaju smiriti. Mnogi su pitali šta se desilo sa kampom u sarajevskom parku iz kojeg su ih jutros ukrcali ka Izbjegličkom centru Salakovac.

Nakon što je policija HNK-a ispratila konvoj sa teritorije tog kantona na teritoriju Kantona Sarajevo, autobusi su parkirani pored ceste, a potom su, kako bi ih osiguravali, stigli specijalci iz Sarajeva u 10 kombija. 

Dok državne institucije ne donesu odluku kako će riješiti ovaj problem, do konvoja stižu informacije i da bi tu mogli prenoćiti.

Napominjemo, ovim ljudima podijeljen je samo po jedan obrok jer se očekivalo da će već oko 10 sati biti u Salakovcu. Među njima ima i gladnih i bolesnih te je pozvana hitna pomoć. Našoj ekipi su kazali da se plaše i da žele što prije otići odatle. Ispričali su nam da ih je policija zaustavila na putu i rekla im da izađu iz autobusa.