MUP KS sumnja da su dojave o bombama u školama djelo terorizma

asf

Predstavnici Vlade i MUP -a KS održeli su pres konferenciju u povodu velikog broja dojava o podmetnutim bombama u glavnom gradu zbog čega je prekinuta nastava u školama.

Policija dobro radi svoj posao. izvršene su temeljite provjere i do sada nije pronađena nijedna bomba i nadam se da neće biti, rekao je premijer KS Edin Forto.. 

Pozvao je medije da ne objavljuju neprovjerene informacije.

- Važno je da ostanemo mirni i staloženi, poručio je Forto.

Podsjetio je da su slične dojave već bile u susjednim zemljama. Nije želio komentarisati pretpostavke da dojave dolaze iz Rusije.

Javnoisti se obratila i Naida Hota Muminović, ministrica obrazovanja koja je obišla sve školske ustanove.

- Riječ je o 110 školskih objekata, sve osnovne škole i pola srednjih škola. Mi smo obišli škole u kojima se hitno reagovalo i djeca su sigurno evakusana. Za pregled škola treba različito vrijeme , pa ćemo tokom dana odlučiti šta dalje s nastavom, istakla je Hota Muminović..

Ipaj je izrazila nadu da će KDZ pregledi biti završeni brzo i da će se normalizovati nastava. U prvim smjenama nastava je prekinuta, a druge smjene rade online.

Komesar policije KS Nusret Selimović je istakao da su pomoć MUP -u KS pružile sve ostale policijske agencije u BiH.

- Mi ćemo gledati da u što kračem roku završimo posao. Jutros je održan hitan sastanak u Tužilaštvu KS i prema do sada raspoloživim infirmocaijama sve ukazuje da bi se moglo raditi o djelu terorizma i tako će se tretirati. FUP će uz podršku svih policijskih agencija biti nosilac aktivnosti u cilju rasvjetljavanja i otkrivanja počinilaca, istakao je Selimović.

Komesar je podsjetio i da su bile dvije neovisne dojave telefonom o mogućnosti da su podmetnute bombe u Općinu Centar i Kantonalni sud. Tamo se još uvijek vrše KDZ pregledi.

- Vama je jasno da je otkrivanje počinilaca ovih djela veoma složeno i teško. Problem je što se na trafikama mogu kupiti telefonske kartice bez identifikacije, pa je teško identifikovati počinioce, rekao je Selimović.

MUP KS je u kontaktu i sa policijskim agencijama iz Srbije koje su se prethodnih dana suočile sa sličnim izazovima.