MUP KS za dva drona daje 100.000 maraka!

Najavili konferenciju za medije pa je nisu ni održali

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Kantona Sarajevo (KS) jučer su ranom zorom najavili pres-konferenciju na kojoj su, kako je saopćeno, namjeravali pojasniti sve detalje u vezi s kupovinom skupocjenog helikoptera.

No, najavljena konferencija, koja ja u 8.45 sati naslovljena kao uskoro, nije ni održana.

Kriju podatke

Tako je javnost ostala uskraćena za ekskluzivne informacije MUP-a KS o tome šta je i kako urađeno u vezi s ovom nabavkom i formiranjem helikopterske jedinice.

Neki su mišljenja da je riječ o blamu MUP-a KS, a drugi da na ovaj način zapravo kriju prave podatke, jer sve što smo objavili je tačno i dokumentirano papirima.

S druge strane, dok MUP KS krije informacije, saznajemo da nastavljaju s rasipanjem novca poreznih obveznika. Tako je MUP KS - Uprava policije objavila početkom mjeseca i javni poziv za nabavku dronova - bespilotnih letjelica.

Image

Riječ je o dva drona, a odluku o nabavci potpisao je policijski komesar Nusret Selimović i ona je objavljena i na stranici MUP-a KS, ali i na Portalu javnih nabavki.

U tenderu je navedeno da je procijenjena ukupna vrijednost drona tip 1, bez PDV-a, 68.370 maraka, a drona tip 2 iznosi 14.100 maraka.

Trebaju fotoaparati

S uračunatim PDV-om, porezne obveznike ove će letjelice koštati blizu 100.000 maraka, tačnije 96.489 KM. No, cijena dronova na tržištu, od vojnih do visoko specijaliziranih, kreće se od 5.000 do 40.000 KM.

Ovih je dana MUP raspisao i tender za nabavku fotoaparata i kamere, ali i klima-uređaja. Svega onoga što policiji na terenu i nije od velike pomoći.

Nemaju pancire

Plan nabavki MUP-a KS i Uprave policije, koji se svakodnevno mijenja, nikome nije jasan. Osim što su policajci totalno nezaštićeni na poslu, životno su osigurani na svega oko 35.000 maraka.

Pitanje je zašto MUP KS ne nabavlja prijeko potrebnu opremu, poput lakših i modernijih pancira za Specijalnu policiju. Na to pitanje u MUP-u KS, očigledno, nemaju odgovor, osim što bacaju pare na bespotrebnu opremu.