MUP Srbije uveo kamere na uniformama policajaca saobraćajaca

.
Saobraćajna policija u Srbiji od 1. septembra, zahvaljujući donaciji SAD-a, uz pomoć kamera na uniformama snima intervencije u saobraćaju. Višestruke benefite ovog uređaja već koristi 13 drugih zemalja u Evropi.

 

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Bratislav Gašić potpisao je, sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Christopherom Hillom, ugovor o donaciji 60 kamera za uniforme policijskih službenika koje će, prilikom kontrole saobraćaja, od 1. septembra saobraćajci koristiti na autoputu u okolini Beograda i ‘’presretači“ širom Srbije, stoji u saopštenju za javnost na službenoj stranici MUP-a Srbije.

Svrha korištenja ove opreme ima za cilj da dodatno poveća transparentnost rada saobraćajne policije i da doprinese većoj bezbjednosti svih učesnika u saobraćaju, kao i policijskih službenika.

Benefiti korištenja kamera na uniformama su višestruki, što je i pokazalo iskustvo 13 drugih europskih zemalјa, članica ROADPOL-a, koje ih koriste. Riječ je o prevenciji korupcije, preko dostizanja visokog stepena bezbjednosti policijskih službenika i građana, do uspostavlјanja jačeg međusobnog povjerenja građana i policije, kao i pristojnije komunikacije, sa više poštovanja i uvažavanja.

Također, zapisi sa ovih uređaja bit će veoma važni za dalјe unaprijeđenje načina rada i postupanja policijskih službenika, jer će ukazati na oblasti koje se mogu pobolјšati u interakciji sa građanima. Kamere se neće koristiti za procesuiranje krivičnih djela i prekršaja, već isključivo kod saobraćajnih intervencija. Snimlјeni video i audio materijal će se čuvati 45 dana u slučaju da građanin pokrene žalbeni postupak ako smatra da je oštećen, nakon čega se materijal briše.

Kamera se nalazi na prednjoj strani na uniformi policijskog službenika, koji ima obavezu da obavijesti građane da će njegova intervencija biti audio-video snimlјena.

Prisjetit ćemo se da je Vlada Kantona Sarajevo u saradnji s MUP-om Kantona Sarajevo još 2021. usvojila i pokrenula postupak nabavke mini video kamera i prateće opereme vrijedan blizu pola miliona maraka, ali da sarajevski saobraćajci još nisu dobili ovu opremu.