The Muppet Show: 45 godina lutkarskog showa koji je promijenio televiziju

.

Britanska televizijska serija "The Muppet Show" je unijela mogobrojne novine u tehnike lutkarske animacije i postala svjetski fenomen. Nikada se pozorište nije u tolikoj mjeri približilo televiziji, ali kada su ga njegovi autori nudili u Americi, niko ga nije želio.

Od emitiranje prve epizode legendarnih "Muppeta" prošlo je tačno 45 godina. Prva epizoda puštena je 5. septembra 1976. godine na CBS-u, a do zadnje prikazane 1981. godine, seriju je sedmično pratilo 300 miliona gledatelja u više od stotinu zemalja. Osmislio ga je američki lutkar Jim Henson, koji se tada već proslavio dječijim edukativnim programom "Sesame’s Street". The Muppet Show su u bivšoj Jugoslaviji krajem 1970-ih prikazivali Radio-televizija Zagreb i Radio-televizija Sarajevo u okviru mreže JRT.

Riječ "muppet" je zapravo kovanica od riječi marioneta i puppet (eng. lutka), a glavna okosnica radnje vrti se oko nastojanja da se u trećerazrednom pozorištu uspostavi sedmični repertoar, koji bi se sastojao od parodija i skečeva. U svakoj epizodi bi gostovao neki celebrity, poput Julie Andrews i Eltona Johna, ali stvari nikada nisu išle po planu.

Glavni lik je bio simpatični zeleni žabac Kermit, najavljivač i MC, koji je pokušavao pozorišni ansambl držati na okupu i pod svojevrsnom kontrolom. Pored njega, show su pravili prepoznatljivi likovi poput Miss Piggy, Medanja i zlobni komentatori Statler i Waldorf, koji su iz svoje lože malicioznim primjedbama ironizirali baš svaku situaciju. Akrobata Gonzo, divlji bubnjar Animal i Švedski Chef su obilježili duhovite skečeve, koji su se kretali u žanrovskom rasponu od vodvilja, burleske, pa sve do slapsticka.

Radnja svake epizode se fokusirala na scenske nastupe likova i unezvjerenu akciju u backstageu, gdje smo saznavali kako našim glumcima ne ide baš najboje kako na poslovnom tako i na emocionalnom planu. Tajna uspjeha serije krije se u odnosu žapca Kermita i Miss Piggy, prasice koja je predstavljala iskrivljenu sliku primadone, onu koju posjeduje svako pozorište. On je gojazna, usamljena i zapravo ne zna pjevati, a seksualna energija koja se razvijala između nje i Kermita zapravo je tajni sastojak svakog našeg iščekivanja. Danas gotovo da ne postoji odrasla osoba koja nije čula za "The Muppet Show", upravo zbog njih dvoje.

Parodirajući apsolutno sve i svakoga, koliko god veliki bili, kroz ubitačni geg humor praćen kratkim i duhovitim rečenicama, provlače se poruke namjenjene djeci i odraslima. Ekipa je kreirala niz besmrtnih skečeva, koji su i danas jedanko smiješni kao i u vremenu kada su nastajali (poput izvedbe pjesme "Bohemian Rhapsody" ili gostovanja Rite Moreno i izvedbe pjesme "Fever") .

S "Ulicom Sezam" Henson je dokazao kako televizija može biti u funkciji edukacije djece. Milioni djece su odrasli učeći slova i brojeve kroz "Ulicu Sezam", pa je zato njezin autor postigao nejvjerovatan uspjeh. Maratonska serija "The Muppet Show" od 120 epizoda je, s druge strane, pokazala kako je moguće kreirati show koji će biti zabava za svakoga.

Produkcija je ostala upamćena po inovativnim načinima snimanja, kojima se pojačavala ralističnost pokreta lutaka na sceni. Za animaciju su korišteni elektormotori s daljinskim upravljanjemm, a lutkari su prilikom izvođenja pokreta promatrali lutke na monitorima, kako bi znali kako ih zapravo pokreću. Vremenom se povećavala i lista zvijezda koje su se željele pojaviti nasuprot Kermitu i Miss Piggy, pa su se tako tamo našli Raquel Welch, Liza Minnelli, kao i televizijski komičar i voditelj Michael Parkinson. Autori Showa tvrde da su čitaće probe sa gostujućim zvijezdama bile najzabavniji dio, kada su se neprestano smijali izgovarajući svoje replike iz scenarija.

Jedna od najpoznatijih televizijskih melodija je upravo ona iz "The Muppet Showa", koju su napisali Jim Henson i Sam Pottle. Na kraju pjesme, Gonzo svira s različitim komičnim završecima, a svaka epizoda završava instrumentalom u izvedbi Muppet orkestra, prije nego li Statler i Waldorf daju posljednji smijeh večeri, nakon čega Zoot ima završnu izvedbu na saksofonu.

O legendarnim "Muppetima" je snimljeno nekoliko filmova, među kojima je najzapaženiji uspjeh ostvarila muzička komedija iz 2011. godine, gdje su se pojavile glumačke zvijezde Amy Adams i Jasom Segel. Jim Henson je umro 1990. godine, u 54. godini života. Nije bio prvi TV-lutkar, ali je sa svojim Muppetima bio prvi koji je jednu drevnu umjetnost staru preko dvije hiljade godina prilagodio savremenom mediju, televiziji. Muppete je, 2004. godine, kupila Walt Disney Company, tako da je show danas dostupan na streaming servisu Disney +.

Novija produkcija showa "Muppet" zadržala je krajnje jednostavan koncept sadržan od humora, dobre muzike i pokojeg celebrityja, s nezaobilaznom poukom.