SAD jasno vjeruju da izbori trebaju da se održe u oktobru

1234

- Pregovori u vezi reforme izbornog zakonodavstva su propali nakon četiri dana pokušaja da stranke usaglase stavove, prije svega oko načina izbora članova predsjedništva BiH, ali i funkcioniranja Federacije, što uključuje reduciranje ovlasti domova naroda, a na šta HDZ BiH nije želio pristati.

Ambasador SAD-a u Bosni i Hercegovini Michael Murphy na konferenciji za novinare nakon što je obznanjeno da su pregovori oko Izborne reforme propali podjestio je da su govorili da je bolje da nema dogovora nego da se sklopi loš dogovor.

- Oni moraju imati povjerenje da će njihovi glasovi biti bitni i da mogu živjeti svoje živote bez diskiriminacije. Nadali smo se da će bh. politički lideri na isti način to posmatrati, da će iskoritiiti priliku za historijsku pobjedu za svoje građane. Imali smo komponente dogovora koji bi postigao sve ciljeve i koji bi političkim liderima isporučio sve ono što su kazali da im je potrebno. Blokade predugo postoje u Federaciji. Građani bi dobili nadu za bolju budućnost za put ka EU. Svi lideri su nam kazali da smatraju da su postigli određen napredak, da bolje razumiju stavove. Nažalost SDA i HDZ to nisu mogli provesti u dogovor - rekao je ambasador Murphy.

On je kazao da SAD jasno vjeruju da izbori trebaju da se održe u oktobru. To je zakon ove zemlje. Ukoliko bilo koja stranka želi bojkotovati izbore ja ću reći da to nije pametno. To je suprotno interesima građana i bilo koje stranke", dodao je Murphy.